МАТИЦА СРПСКА ЈЕ КАМЕН ТЕМЕЉАЦ НАШЕГ ИДЕНТИТЕТА

Баш као и пре готово два века када је основана, Матица српска је и у овом времену стожер националног сабирања, културног уздизања и просвећивања нашег народа, изјавила је данас, приликом посете најстаријој српској књижевној, културној и научној институцији, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић.

„Матица српска је, заправо један од најчвршћих и незаменљивих каменова темељаца нашег идентитета и отуда је и блиска сарадња нашег Секретаријата са њом потпуно природна. Штавише, наша жеља је да ту сарадњу стално продубљујемо и учинићемо све да тако и буде“, додала је Милошевићева, нагласивши да је управо Матица српска прва институција коју је посетила од постављења на функцију коју обавља.

Током разговора са председником Матице Драганом Станићем, она је истакла и огромну улогу коју је та институција основана, иначе, у Пешти 1826, а у Нови Сад пресељена 1864. године, имала у историјским процесима који су 1918. довели до присаједињења Војводине Краљевини Србији.

„Зато ће и улога Матице у обележавању 100. годишњице тог великог историјског догађаја бити значајна“, подвукла је покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и однсе са верским заједницама.

Изразивши задовољство због њене посете, председник Станић је потврдио спремност Матице да свим научним, књижевним и културним капацитетима којима располаже да свој допринос обележавању стогодишњице Присаједињења. Он је подсетио и да је у бурном новембру 1918. године, у којем се оно одиграло, велики Јаша Томић управо са балкона Матице српске одржао легендарни говор којим је поздравио ослободиоце Новог Сада.