МАТИЈЕВИЋ: БЕЗ ОГРАНИЧЕЊА ЗАКУПА ДРЖАВНОГ ЗЕМЉИШТА

Петар Матијевић, власник истоимене индустрије и највећи земљовласник у Србији, тражио је од Владе да измени прописе како би могао да узме у закуп још више земље, преноси Блиц.

Са 32.000 хектара, колико укупно земље обрађује у Србији, Матијевић је и данас на првом месту по површини на којој производи готово све пољопривредне биљне културе. У његовом власништву је 19.000 хектара земље, а у закуп од државе у претходних десет и више година, је добио додатних 12.000 хектара. Имајући у виду даље идеје о ширењу бизниса, али и у развијању сточарства, то, пише Блиц, није довољно.

– Матијевић има идеју да држава промени прописе који регулишу давање државне земље у закуп. Практично, држава би у правилнику који регулише ову област требало да уведе новину по којој земљиште у власништву не ограничава број хектара које може да добије од државе у закуп. На тај начин, Матијевић би добио већи простор и могућности да од државе добије још земље. Теоретски, власник сто грла данас може да добије 100 хектара државног земљишта у закуп. Уколико тај исти власник има 100 хектара своје земље, он не би имао право на земљу у закуп, а у ситуацији да има 70 хектара своје земље и сто грла, могао би да добије 30 хектара државне земље – каже извор Блица.

Годишња производња ИМ Матијевић је 10.000 јунади, 300.000 свиња, 35.000 прасади, 8.000.000 пилића, 78.800 тешких кока, 6.000 јагњади и 434 оваца.

Зоран Матијевић, син власника компаније и директор за аграр, каже да је оваква иницијатива “заправо за опште добро”.

– Штета је да увозимо 30 одсто свињетине коју потрошимо у Србији, као и да увозимо пилетину и јунетину, а да истовремено имамо неискоришћену земљу. Наша идеја је да држава земљу у закуп понуди сточарима и да тако унапреди сточарску производњу. Ми бисмо конкретно узели 5.000 хектара по цени од 100 до 150 €/ха. На тој земљи бисмо производили културе које се користе у производњи сточне хране – каже Матијевић.

У том случају Матијевић би обрађивао укупно 37.000 хектара земље, од чега би у њиховом власништву било 19.000 хектара. Компанију чини 30 привредних друштава из области пољопривреде, трговине и угоститељства. Поседује имања Бездан и Равница у Бајмоку, Једнота у Ковачици, Златица код Зрењанина… Осим тога, Матијевић у свом власништву држи и око 1.500 хектара обрадиве земље у Хрватској. Куповином удела у две пољопривредне задруге у Хрватској, у Старим Јанковцима и Негославцима Матијевић је постао и највећи власник ораница у тој земљи.

Извор: Блиц