МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „МИГРАНТСКА КРИЗА – ОДГОВОР ИНСТИТУЦИЈА“ У СОМБОРУ

У Сомбору се одржава дводневна међународна конференција „Мигрантска криза – одговор институција“ коју организује Покрајински заштитник грађана – омбудсман – и фондације  Hanns Seidel, уз подршку града Сомбора и свесрдну помоћ заштитника грађана Сомбора .Овом приликом истакнуто је да је Србија дала снажан допринос на највишим стандардима у решавању проблема миграната.

Конференција ће у даљем раду дати одговоре на питања на који начин су локалне, покрајинске и републичке институције одговарале на изазове мигрантске кризе, а говориће представници полиције, правосуђа, војске, Комесаријата за избеглице и миграције, центара за социјални рад, просвете, као и представници домаћих и међународних невладиних организација из земље и иностранства – Босне и Херцеговине, Мађарске, Немачке и Македоније.

Надлежне институције у Србији дале су максималан допринос и подршку у решавању проблема миграната и мигрантске кризе. Избеглице које су се, на рути према земљама Европске уније, задржале у нашој земљи нису имале угрожено људско достојанство, њихова деца остварила су право на образовање, здравствену заштиту и третирана су у складу са свим људским правима, оценио је Покрајински заштитник грађана проф. др. Зоран С. Павловић.

„У овом тренутку покрајинске институције заиста су на прави начин заједно са свим другим учесницима у поступку збрињавања водиле рачуна да тај поступак збрињавања миграната буде заснован на највишим стандардима“ истакао је проф. др Зоран С. Павловић, покрајински заштитник грађана, омбудсман.

Изазови мигрантске кризе могу да се савладају заједничким деловањем свих земаља Европе које се налазе на мигрантској рути, оценили су представници Hanns Seidel фондације. „ Наш задатак је да подржимо Републику Србију у процесу транзиције, трансформације и на њеном путу ка чланству у Европској унији“, каже Луц Кобер, директор Канцеларије Hanns Seidel фондације за Србију и Црну Гору.

И ако је немогуће утврдити до када ће мигрантска криза трајати, најважнија је сарадња свих институција које учествују у процесу решавања њихових проблема.

„Ми смо надлежни за контролу и боравак странаца и њихово кретање, а самим тим и регуларне мигранте. Министарство унутрашњих послова у сваком случају је адекватно одговорило на сва питања везана за мигрантску кризу“ рекао је Саша Дмитрашиновић начелник Полицијске Управе Сомбор.

„Мислим да је Србија показала на свом примеру да се права миграната као људи и хуманих бића поштују у условима у којима је то у Србији могуће, у складу са свим ресурсима са којима располажемо“, истакао је Миладин Нешић, председник Удружења локалних омбудсмана Србије.

Највећи терет ипак су поднеле локалне самоуправе, али ( може се рећи и нажалост) захваљујући вишегодишњем  искуству у раду са угроженим категоријама и таласом избеглих и прогнаних људи са територије бивше државе, у Сомбору се врло брзо одреаговало и кренуло у изградњу Транзитно прихватног центра, тако да је према подацима Комесаријата за избеглице од 5. новембра 2016 године до 01.октобра.2018 године у овом центру евидентирано 1.568 лица из Авганистана, Пакистана, Индије, Ирака, Иран, Марока, Сирије, Турске, Камеруна, Непала или Нигерије, рекао је заменик градоначелнице града Сомбора Антонио Ратковић.

„Смештајни објекти у Транзитно прихватном центру „Шикара“ у Сомбору изграђени су захваљујући донацијама Немачке Владе и хуманитарне организације „Хелп“ и Европске заједнице преко извршних партнера „Мерси кор“ и Хаусинг центар“.  Сви грађевински објекти су рађени у сарадњи са јавним предузећима града, уз владину документацију надлежних служби Града Сомбора, уз изградњу пратеће инфраструктуре“, рекао је Антонио Ратковић, заменик градоначелнице града Сомбора.

Он је додао да се у Сомбору отишло и корак даље, тако да деца мигранти похађају редовно наставу у ОШ „Иво Лола Рибар“ и ОШ „Аврам Мразовић“ а предшколска деца иду у вртић, сви спортски терени су осветљени и омогућавају бављење спортским активностима и у вечерњим сатима, а организоване су и различите радионице психосоцијалне подршке.

Завршни дан Конференције почеће обиласком Прихватног центра за мигранте Шикара у Сомбору. Учесници ће се потом, бавити „широком сликом“ мигрантске кризе, а гости из Иностранства говориће о спремности БиХ за мигрантску кризу, „пенал политици“ Мађарске и ситуацији у Немачкој.

Извор: Град Сомбор