МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

Поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама Галерија савремене уметности Градског музеја Сомбор ће наредних 16 дана бити осветљена наранџастом бојом.

На овај симболичан начин и Град Сомбор укључио се у акцију „16 дана активизма” која траје до 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права. Акција „16 дана активизма” има за циљ да пробуди свест о проблему насиља над женама и да се предузму акције за сузбијање овог проблема.

Генерална скупштина Уједињених нација је 1999. године прогласила 25. новембар за Међународни дан борбе против насиља над женама, како би се подигла свест о чињеници да су жене широм света жртве сексуалног, психичког, физичког, породичног насиља, злостављања и многих других видова насиља. Овај датум је одабран као сећање на брутално убиство сестара Мирабал, политичких активисткиња, које се догодило 1960. године у Доминиканској Републици.

Јединице локалне самоуправе препознате су као кључни фактори непосредног деловања у превенцији и заштити јер насиље није приватна ствар једне породице. Из тог разлога утврђују се смернице за борбу против насиља над женама и јавно се заговара неопходност спречавања дискриминације и промовисања културе толеранције.

Тим поводом, Град Сомбор данас у 18. часова организује једну од акција, током које ће се на платоу испред Жупаније симболично пустити лампиони са циљем да се укаже на проблем насиља над женама.

Извор: Град Сомбор