МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА – 10. ДЕЦЕМБАР

Међународни дан људских права, обележава се свуда у свету 10. децембра и то од 1950. године, на дан када је, две године раније, потписана Универзална декларација о људским правима, којом је први пут у историји човечанства признато право свих људи на „живот, слободу и сигурност без икаквих разлика“. Овим документом је истакнуто да су људска права универзална и да не зависе од националне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

Нажалост и ове године се 10. децембар обележава у сенци пандемије заразне болести COVID-19, чије се ширење, последице и напори држава да је сузбију, најдиректније рефлектују на остваривање и уживање бројних људских права и слобода. Цео свет се ујединио у борби против ове пандемије, те се чини да смо сви више него икада, повезани истом бригом, али и борбом за сузбијање ове заразне болести. У протеклом периоду показало се да коронавирус не представља само глобалну здравствену кризу, већ далекосежно утиче и на друштвене и економске токове, производећи вишеструке последице на животе људи. Право на здравље требало би сматрати основним људским правом без којег се не могу остварити већину других права.

Глобална пандемија, која наставља да доминира нашим животима, посебно погађа оне који су и пре били дискриминисани и маргинализовани. Владе земаља широм света, предузеле су мере без преседана како би се носиле са изазовима које је донела пандемија и ограничиле опасност по живот и здравље грађана. Ширење вируса нажалост односи многе животе и средства за живот породица.

Чини се да је изолација оживела неке од традиционалних димензија приватне сфере – наши домови су више затворени, а наше свакодневно (и приватно и професионално) функционисање је значајним делом премештено у породичне оквире.

Пандемија COVID-19 је очигледно отворила нова правна питања и нове изазове у остваривању равнотеже међу бројним правима која су у питању. Потребно је обезбедити усклађеност мера за сузбијање пандемије, са људским правима. То ће утицати на развој дугорочнијих норми људских права у области јавног здравља и условити делотворност људских права у ванредним ситуацијама у догледној будућности. Очекује нас даља борба за успостављање равнотеже између очувања већ достигнутог нивоа људских права и могућности ограничења у циљу повратка животу какав је био пре пандемије.

Локални омбудсман Града Суботице

Ерика Тот Салаи

Извор: Град Суботица