МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛИХ – 30. АВГУСТ

Дан 30. август се у свету обележава као Међународни дан несталих са циљем присећања на њих и указивање на право породица да знају судбину својих најближих који се воде као нестали. Црвени крст данас посебно скреће пажњу јавности да више од двадесет година након престанка сукоба на просторима бивше Југославије још увек има неколико хиљада породица које чекају да сазнају истину о судбини својих најмилијих.

Поводом Међународног дана несталих, Међународни комитет Црвеног крста, Факултет примењених уметности у Београду и Академија примијењених умјетности у Ријеци у сарадњи са Координацијом српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, организују изложбу видео радова студентата на тему несталих лица под називом ‘’Емпатија’’, која ће трајати до 9.септембра. Данас ће бити одржана пригодна свечаност у Скупштини града Београда где ће се присутнима обратити и генерални секретар Црвеног крста Србије, господин Љубомир Миладиновић.

 Изложба ће бити доступна породицама несталих и представницима медија 30. августа 2019. у Скупштини града Београда током облежавања Међународног дана несталих, а званично отварање је 31. августа у 13.00 у Културном центру Београда, након чега се сели у Ријеку.

Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца континуирано улаже све своје напоре да хиљадама људи који се налазе у миграцији из земаља Блиског истока и Африке, а који на путу према Европи свакодневно бивају раздвојени од својих сродника помогне да се прекинуте породичне везе поново успоставе. У оквиру тих напора, још 2013. године покренут је јединствен пројекат и алат за тражење лица путем објаве фотографије тражиоца под називом “Trace the Face” https://familylinks.icrc.org/europe/en/Pages/search-persons.aspx, који је тренутно активан на четири контитнента, са преко 16.000 регистрованих тражилаца и до сада укупно 7.000 регистрованих фотографија од којих је близу 4.000 објављених на сајту пројекта.

Извор: Општина Рума