МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА ОБЕЛЕЖЕН У СИВЦУ

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић честитао је данас Ромима и Ромкињама Светски дан Рома и истакао да је ово прилика да се још једном укаже на проблеме са којима се припадници ромске популације суочавају у свакодневном животу, како би се унапредио њихов положај.

“На нама је да обезбедимо да Роми и Ромкиње постану равноправни чланови нашег друштва и да допринесемо пуном поштовању људских права у обезбеђивању достојанственог живота нашим суграђанима ромске популације”, наводи Миљанић у саопштењу поводом Светског дана Рома.

У општини Кула, Међународни дан Рома обележен је синоћ у Сивцу, у организацији Удужења грађана Рома из Сивца, а уз подршку локалне самоуправе. Присутнима се обратио председник Удружења грађана Роки Ђорђевић. Поред председника општине Кула, Дамјана Миљанића и представника Удружења Рома, овом скупу присуствовали су Јелена Јовановић, покрајинска посланица, Емин Селими, потпредседник Националног Савета Ромске националне мањине, Стеван Јовановић, члан Извршног одбора Националног савета Рома и Љиљана Михајловић, потпредседница одбора за образовање Рома.

Према попису из 2011. године, у Србији живи 147.000 припадника ромске националне мањине, а управо су они популација која је највише изложена дискриминацији. Сиромаштво, дискриминација и предрасуде су и даље свакодневица Рома, али то није случај само код нас, већ и у другим државама.

Извор: Општина Кула