МЕЂУНАРОДНИ ДАНИ ЕНЕРГЕТИКЕ И ИНВЕСТИЦИЈА НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ

Нова сајамска сезона у Новом Саду почиње манифестацијом “Међународни дани енергетике и инвестиција“ која ће бити одржана 27. и 28. фебруара. Највећи форум за иностране и домаће пројекте организује Новосадски сајам, уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и РЕС фондације. Традиционално, Нови Сад носи титулу Град партнер, док је Зрењанин ове године Град пријатељ манифестације.

Тим поводом, одржана је конференција за новинаре на којој су се присутнима обратили генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, помоћник покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај Славољуб Арсенијевић, представник РЕС фондације Никола Вујовић, саветница градоначелника Новог Сада за имплементацију стратешких пројеката проф. др Маријана Дукић-Мијатовић и представник удружења Иницијатива за квалитетније становање Марко Арсенијевић.

Генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић истакао је да је ова сајамска манифестација специфична по томе што нема класичан економски интерес и да примат над изложбеним делом, где се представљају фирме, институције и локалне самоуправе са пројектима у области енергетике, има конгресни сегмент манифестације. У оквиру тог сегмента, уз учешће водећих експерата из земље и иностранства биће обрађене најактуелније теме као што су: Kако финансирати пројекте у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије уз помоћ међународних „зелених“ фондова и уз помоћ фондова којим управља Република Србија? Зашто је важно  учешће жена у области енергетике? Kако да кроз цеви у системима даљинског грејања испоручујемо јефтину топлоту, како се она производи, како се она ефикасно транспортује цевима и како се испоручује ефикасно и јефтино?

На штанду Града Новог Сада ће бити представљене слободне локације за инвеститоре и досадашњи резултати, као и планови, у области енергетике. Агенција за енергетику Града Новог Сада, представиће резултате у области увођења енергетског менаџмента, затим соларни кофер као наставно помагало, термовизијску камеру и соларни мобилни уређај. Заинтересовани ће моћи да се информишу о пројектима на тему енергетике као што је „Обновљива соларна енергија (Р-СОЛ-Е)” и другим пројектима у којима су учествовале градске управе.

-Град Нови Сад је као партнер свих осам година присутан на Међународним данима енергетике и инвестиција и имамо заиста одличну сарадњу са Новосадким сајмом. Недавно смо примили лепу вест да је Град Нови Сад, у сарадњи са Градом Осјеком, на конкурсу за ИПА пројекте добио 1 360 000 евра. Овај пројекат се тиче енергетике, енергетске ефикасности и зелених енергија. У наредних 30 месеци, у оквиру тог пројекта реализоваћемо многе важне активности као што су изградња зеленог зида, зеленог крова, поставку соларних панела и друго, што свакако представља позитивну промену али и покретач за даље пројекте овог типа– изјавила је Маријана Дукић-Мијатовић.

Према речима помоћника покрајинског секретара Славољуба Арсенијевића улагање Покрајине у Међународне дане енергетике, у протекле три године вишеструко се исплатило, будући да је Војводина кроз донаторска средства добила шест пута више од новца који је инвестирала у манифестацију.

Циљеви Дана енергетике су остваривање сарадње актера у области енергетског сектора, одрживе енергетике, заштите животне средине, сектора грађевинарства и локалног развоја у Србији и региону; стимулисање инвестирања у одрживу енергетику; представљање напредних технологија; промовисање могућности финансирања енергетских пројеката; већа примена обновљивих извора енергије и мера енергетске ефикасности и спречавање климатских промена и прилагођавање на неизбежне промене.

Извор: Град Нови Сад