ОДРЖАН МЕЂУНАРОДНИ КАРНЕВАЛ „НОВОСАДСКА КОЉАДА“

Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић присуствовао је отварању међународног карневала „Новосадска кољада“ који се у организацији омладинског удружења „Омладински покрет Србије“  одржава од 2014. године.

Програм се спроводи у циљу промовисања културе, традиције и обичаја народа који живе у Новом Саду и то по принципима и стандардима Међународне организације карневалских градова. Манифестација ће окупити десетак карневалских група из земље и иностранства и више стотина учесника.

– Град Нови Сад је због своје пребогате историје, традиције, обичаја  и културе већ деценијама уцртан на многе мапе, а од пре неколико година и на мапу карневалских градова. Ово је већ пета манифестација у низу, сада већ традиционална, међународни карневал, који у Нови Сад, Европску престоницу културе 2021. године, доводи врло импозантан број учесника из многих европских држава, а пре свега из држава у окружењу. Гостима желим најтоплију добродошлицу у Нови Сад, успешно учешће на карневалу, уз промоцију културе и обичаја средина из којих долазе – рекао је Александар Петровић.

Према речима организатора, идеја за карневал потиче из предхришћанских обичаја који су славили рађање младог сунца након најкраћег дана у години. Младо сунце се називало Сварожић ( Божић ), а момци који су помоћу песме и игре одгонили зле духове су се називали Коледари и одатле назив „Новосадска кољада“.

Ostavite odgovor