МЕЂУНАРОДНИ КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ ИНЂИЈА ПРО ПОЕТ 2019

У Инђији се од 1. до 5. јуна 2019. године одржава трећи по реду Међународни књижевни фестивал – ИНЂИЈА ПРО ПОЕТ 2019.

Догађај који окупља најеминентније писце целог света има већ карактер великог, озбиљног, квалитетног и за цео регион значајног културолошког, књижевног фестивала који већ заузима значајно место и на регионалној и светској мапи књижевних манифестација.

Добитник Главне награде фестивала ГРАН ПРИ ПРО ПОЕТ ове године је српски песник Перо Зубац. Награда ће лауреату бити уручена на свечаности отварања фестивала Инђија Про Поет у суботу 1. јуна у 19 сати, на летњој сцени Куће Војновића, у центру Инђије. Добитници овог признања претходних година били су Матија Бећковић и Милован Витезовић.

У програму фестивала учествује више од 60 песника, прозаиста, књижевних преводилаца и кантаутора из 31 државе, и то из Индије, Русије, Велике Британије, Данске, Израела, Грчке, Турске, Бугарске, Ирана, Белорусије, Канаде, Азербејџана, Румуније, Исланда, Колумбије, Бразила, Шпаније, Северне Македоније, Словеније, Португалије, Сједнињених америчких држава, Аустрије, Кипра, Француске, Ирака, Украјине, Египта, Црне Горе, Мађарске, Републике Српске и Србије. Програм ће бити организован у четири простора у Инђији, (у Културном центру, библиотеци Др Ђорђе Натошевић, Кући Војновића и на Тргу Милунке Савић), као и у Новом Саду и Београду. Уз традиционалне фестивалске програме Књижевни меридијани, Књижевни матине, Промоције нових књига и Велики књижевни митинг, учесници фестивала одржаће и књижевне часове у свим основним школама инђијске општине. На инђијском шеталишту, у пешачкој зони, биће постављена изложба са радовима учесника.

Специјалну награду фестивала ИНЂИЈА ПРО ПОЕТ 2019 добио је писац Салим Бабалуоглу из Азербејџана, која подрзумева објављивање књиге на српском језику, а ова књига ће бити и промовисана током фестивала. На овогодишњем фестивалу биће додељене и четири Повеље, намењене иностраним гостима који оставе најбољи утисак наступима на фестивалу, пред критиком и публиком. Током фестивала биће потписани протоколи о сарадњи нашег фестивала са сродним манифестација у свету.

Циљ фестивала ИНЂИЈА ПРО ПОЕТ 2019 је да афирмише наше књижевно стваралаштво и упознавање наше јавности са савременом књижевношћу у свету, а Србија да се представи као земља са озбиљним потенцијалом организовања озбиљних манифестација и истанчаним слухом за важност развијања и неговања мултикултуралности кроз неговање књижевности и поетске речи.

Организатори  Међународног књижевног фестивала ИНЂИЈА ПРО ПОЕТ 2017 су Удружење „Мој Срем“, Културни центар Инђија и Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ из Инђије, , а покровитељ је Општина Инђија. Директор фестивала ИНЂИЈА ПРО ПОЕТ 2019 је писац Миодраг Јакшић.

Извор: Општина Инђија