МИЋА ВУЈИЧИЋ ЈЕ ЛАУРЕАТ КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ “ДУШАН ВАСИЉЕВ” ЗА 2018.

МИЋА ВУЈИЧИЋ ЈЕ ЛАУРЕАТ КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ “ДУШАН ВАСИЉЕВ” ЗА 2018.

Награда „Душан Васиљев“ за 2018. годину припала је Мићи Вујичићу за роман “Унутрашњост”. Лауреату је плакету уручила Станислава Хрњак, председница градске Скупштине. Локална самоуправа награду је установила како би промовисала савремену српску књижевности и сачувала сећања на великог кикиндског и српског експресионистичког песника:

– Пожелели смо пре неколико година да награда “Душан Васиљев” буде унапређена у смислу целокупне организације и активности које се не односе само на класичан ток конкурса, не само што је песник Душан Васиљев рођен у Кикинди и због свега што је учинио за српску књижевност. Успомену на Душана Васиљева треба са чувамо кроз различите програме наше библиотеке и Гимназије “Душан Васиљев”- рекла је, поред осталог, Станислава Хрњак уручујући лауреату плакету. У образложењу жирија који су чинили Срђан Срдић, Дуња Илић и Иван Радосављевић стоји да роман “Унутрашњост” тематизује историјски моменат нестанка социјализма, као и последице текстонског дешавања које ће с географских мапа избрисати читаву једну земљу:

– Посвећен тумачењу локалног као средине, и локалног као интимног и породичног, Мића Вујичић делује као прави баштиник тема и идеја славног претходника, Душана Васиљева, онај чије је дело израз великог стилистичког мајсторства, поетичке промишљености и образовања- навели су чланови жирија. Одлуку су донели једногласно, а у конкуренцији је било 116 наслова. Нешто пре свечане церемоније уручења плакете, положени су венци на гроб Душана Васиљева:

– Завршио сам Гимназију “Душан Васиљев” и дуго је његово име било део неке бирократије, а онда се 1999. у редакцији Мокринских новина догодила једна битна ствар. Видео сам једну фотографију чувеног Ферчикиног млина из архиве професора Драгољуба Бадрљице. На фотографији се види младић у летњем оделу. Бадрљица ми је открио да је то Спасоје, брат Душана Васиљева. Сазнао сам и ко су остале особе на фотографији. Гледајући фотографију, схватио сам у каквом је свету рођен, и у каквом је свету живео Душан Васиљев. Боље сам и схватио његову поезију- рекао је Мића Вујичић и додао да је роман почео да пише „гледајући пустош која је почела средином 80-тих“.

Извор: Град Кикинда

Author Image
Anna Horvátová
%d bloggers like this: