МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА – ИЗБИШТЕ 2024

Град Вршац, у сарадњи са Месном заједницом Избиште и Туристичком организацијом Вршац, уз подршку Министарства за бригу о селу, минулог викенда организовао је Манифестацију „Михољски сусрети села“, која је одржана у насељеном месту Избиште.

Свечаном отварању присуствовала је градоначелница Вршца, Драгана Митровић која се обратила присутнима и свечано отворила манифестацију, након чега је обишла штандове учесника. „Велико ми је задовољство да још једном отворим овај традиционални фестивал у вашем лепом месту, пред овако бројним учесницима и посетиоцима. Посебно ме радује што су ваша жеља и ваш труд, да сваке године своје село покажете у још бољем светлу, довели ову манифестацију на национални ниво и ове године. По први пут имамо прилику да у Избишту присуствујемо „Михољским сусретима села“ који се одржавају у више десетина сеоских средина широм наше лепе Србије. Колико је Граду Вршцу стало до једнаког развоја села и града, управо доказују традиционалне манифестације које се поред Избишта одржавају и у Гудурици, Куштиљу, Уљми, Месићу, Великом Средишту и уз подршку локалне самоуправе, они се унапређују из године у годину, што данас управо доказују „Банатски фруштук“ и „Дани банатске кухиње“, који су од стране Владе Републике Србије препознати и уврштени у државни пројекат, који за циљ има равномерни рурални развој у нашој земљи. Када вас погледам овде, окупљене у оволиком броју, овако веселе и пуне ентузијазма, видим будућност вршачког села, видим задатак за целу локалну самоуправу да настави још јаче и енергичније да се бори за свако наше село, за сваку сеоску школу, за свако културно уметничко друштво, за сваки спортски клуб, како би сваки млади становник имао жељу и мотивацију да остане у свом селу и у њему заснује своју породицу. Још једном бих, домаћинима и драгим учесницима, честитала на успешној организацији ове манифестације и пожела да овај дан проведете у лепом дружењу и уживате у богатом избору традиционалних специјалитета, које су вредне руке наших дама из банатских села данас припремиле за нас“, рекла је Митровић.

Избиште је у суботу, 29. јуна, било домаћин удружењима жена из региона, која су промовисала кухињу и обичаје нашег краја и то кроз презентовање домаћих специјалитета, културно-уметничког програма и традиционалних производа. На манифестацији је учествовало и неколико удружења из суседне Румуније, са којима удружење жена „Добра воља“ из Избишта има одличну сарадњу. Представљен је Банатски фруштук – традиционални доручак са домаћим хлебом, сланином, чварцима, печењем, слатким колачима, штрудлама, пекли су се уштипци и представљена су стара банатска јела. На Михољским сусретима села организована су и такмичења у кувању гулаша на којем је учествовало више од 20 екипа, као и такмичење у фудбалу, пикаду и шаху.

Извор: Град Вршац