МИЛИЋЕВИЋ И ФИЛАТОВ: ЈАЧАЊЕ ДИРЕКТНЕ ПРИВРЕДНЕ САРАДЊЕ СРПСКИХ И РУСКИХ РЕГИЈА

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић примио је данас делегацију Орловске области у Руској Федерацији коју у вишедневној посети Србији предводи заменик председника Владе Орловске области Сергеј Филатов.

Милићевић и Филатов су оценили да изузетно добре политичке односе Републике Србије и Руске Федерације, треба искористити и за јачање директне привредне сарадње српских и руских регија.

Истакнуто је да АП Војводину и Орловску област повезује доста сличности у привредним делатностима које доминирају у двема регијама, што отвара могућност за сарадњу посебно у сферама трговине, пољопривреде, металске индустрије, те у сектору информационе технологије. Сарадња је могућа, како су Милићевић и Филатов, нагласили, и у области образовања и науке, кроз повезивање наших универзитета и научно-истраживачких институција.

Разговарано је и о могућностима изградње логистичког дистрибутивног центра који би био смештен у Орловској области из које би се у том делу Русије пласирали производи из Србије.

Потпредседник Милићевић је позвао инвеститоре из Русије да улажу у Србију и АП Војводину, где, како је нагласио, могу наћи повољне и стабилне услове за своје улагање и спремност на отворену сарадњу.                                                 

У разговору је истакнуто и да српски и руски народ спаја велико пријатељство, традиција и историја, што доприноси продубљивању сарадње у области културе.

Састанку су присуствовали покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић,   покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић, представници универзитета и научно истраживачких института у Орловској области.

 

Извор: Влада АП Војводине