МИЛИОН ДИНАРА ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ, 12 ПАРОВА ИЗРАЗИЛО ЖЕЉУ ДА ИМ ГРАД ПОМОГНЕ

Град Кикинда, до краја маја, расписаће јавни позив за средства намењена паровима који се већ налазе у програму вантелесне оплодње, а у ту сврху је из овогодишњег буџета опредељено милион динара. У овом тренутку, у нашој средини, постоји 12 таквих парова. Младен Богдан, председник градске Скупштине и Рамона Тот, чланица ГВ за националне мањине, родну равноправност и бригу о породици, у среду су разговарали са паровима који су заинтересовани за новчану помоћ локалне самоуправе:

– По нашим сазнањима, постоји више парова али из одређених разлога нису присуствовали овом састанку. Финансијски ћемо подржати оне парове који су већ прошли надлежну комисију и имају одговорајуће потврде за вантелесну оплодњу о државном трошку. Локална самоуправа финансираће куповину лекова, суплемената… Конкретно, наша материјална подршка кретаће се у висини нето просечне зараде, односно око 60.000 динара. Предлози, сугестије и искуства парова који желе да се подвргу вантелесној оплодњи искористићемо да, у сарадњи са нашим правним тимом, направимо Правилник који ће регулисати ову материју. Износ од 60.000 динара неће бити максималан – прецизирала је Тот, док је Богдан оценио да је први прелиминарни састанак са паровима, који се већ налазе у програму вантелесне оплодње, био конструктиван:

– Изненађен сам бројем парова који су се јавили. Приликом креирања будућег Правилника, уважићемо њихова здравствена и материјална искуства. Парови су разумевели ову меру популационе политике, коју желимо да промовишемо и реализујемо. О овој осетљивој теми, у ранијем периоду, није се пуно говорило – казао је Богдан.

Извор: Град Кикинда