МИЛОШ БИКОВИЋ КАО ГРОФ ВРОНСКИ

Документарни филм „Српски гамбит: звезда и смрт грофа Вронског” у коме је улогу Вронског на моменте дочарао глумац Милош Биковић, приказан је 1. августа 2019. са почетком од 21 сат у оквиру манифестације Лето на Тргу галерија у Новом Саду.

Пре приказивања филма за који је владало огромно интересовање, публику су поздравили др Снежана Мишић у име Галерије Матице српске, први заменик директора Руског дома у Београду Василиј Галактјонов као и сценариста филма Јевгениј Баранов.

У филму је коришћено мноштво архивске грађе, истраживања публицисте Будимира Поточана као и многи други извори. Говоре Радош Љушић али и руски историчари, међу којима и један који се презива Толстој. И док у Србији обичан грађанин врло лако спаја лик грофа Вронског из романа „Ана Карењина” са Николајем Рајевским, то у Русији иде мало теже.

У филму је приказана идеја руског добровољачког покрета за помоћ Србији и Црној Гори у борби против Турака коју су назвали борба Давида са Голијатом, како се на ту борбу гледало самим протоком времена, о доласку генерала Черњајева, на којим местима је Толстој описао одређене ствари и сл. Филм је вредан да се погледа и више пута, а како смо чули од сценаристе Баранова, овај пројекат ће имати и свој наставак.

На питање из публике како је г. Баранов дошао на идеју да се позабави овом темом, сазнали смо да је он био ратни извештач од 1996, у време Нато бомбардовања као и мартовског погрома Срба на Косову и Метохији. Управо се у руској цркви у Горњем Адровцу код Алексинца помолио са руским добровољцем Албертом Авдијевом који је касније, нажалост, изгубио око.

Манифестацију Лето на Тргу галерија 2019. подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама као и Управа за културу града Новог Сада.

За Војвођанске, текст и фотографије: В. Раонић;