МИНИ ОЛИМПИЈАДА У КИКИНДИ ОКУПИЛА 260 УЧЕСНИКА

Друштво за помоћ МНРО „Чигра“, у сарадњи са Савезом удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама у Војводини, а уз подршку Града Кикинде, организовало је, у дворишту Гимназије и Економско-трговинске школе, “Мини олимпијаду“, која је окупила 250 учесника из 16 удружења из целе покрајине. Такмичари, подељени у неколико екипа, надметали су се у више дисциплина, прилагођених особама са физичким и менталним сметњама. На крају манифестације, пехаре су учесницима уручили Душко Петров, репрезентативац Србије у стрељаштву, Јелена Чуданов, председница Спортског савеза Кикинде, и др Бранислав Страјнић, шеф Одељења за спортску дијагностику Покрајинског завода за спорт и медицину спорта. Манифестацију је подржало и Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања.

“Овакве активности су веома значајне за децу и младе са сметњама у развоју, јер имају прилику да се друже и упознају са вршњацима из других места“, рекла је Биљана Недомачки, секретар Друштва за помоћ недевољно развијеним особама „Чигра“.

Покрајински савез окупља локалне организације које раде на унапређењу квалитета живота особа са сметњама у развоју и инвалидитетом. Мини олимпијада се организује већ 15 година, а Кикинда је по први пут домаћин.

‘’Значај ове путујуће манифестације је велики, јер омогућава да у свакој локалној заједници група особа са потешкоћама у развоју буде видљивија. Због свог стања и начина живота, они немају много прилика да путују и друже се, тако да је ово веома важно за њихову социјализацију“, додао је Марко Кошутић, председник Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама у Војводини.
 Извор: Град Кикинда