МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ И ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР БОЖИЋ У СТАЈИЋЕВУ: ПРИМЕР КАКО ТРЕБА ОРГАНИЗОВАТИ ПРОИЗВОДЊУ НА НЕКОЈ ФАРМИ ПИЛИЋА

Потпредседник Владе републике Србије и министар пољопривреде Бранислав Недимовић, заједно са Покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомиром Божићем, боравио је данас у Стајићеву, где је посетио фарму за узгој пилића Слободана Орашанина, а потом је у Ловачком дому разговарао с пољопривредницима из тог села. 

 Министра и покрајинског секретара дочекали су челници Града Зрењанина, градоначелник Симо Салапура, заменик Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић и заменик председника Скупштине Оливер Митровић

Након обиласка савремене фарме, у којој се, из године у годину, повећава производња и планирају нова улагања, министар Недимовић истакао је да је видео неколико сличних објеката на простору Војводине, али да је ово пример како треба радити у будућности у овом сектору, како би се, са што мање давања остварили што бољи резултати. 
– Овај објекат, намењен за узгој пилића, једна је врста иновативних технологија, где се са много мање финансијских давања постиже исти ефекат, а чак у погледу расипања енергије и остварује озбиљна уштеда – рекао је и додао да су за нови буџетски циклус планирана значајно већа средства него до сада.

– У буџету за следећу годину одвојено је 17 одсто више новца него што је то било у претходној години, тако да ћемо имати бар 10 милијарди више новца усмереног ка пољопривреди, а то ће бити намењено изградњи оваквих објеката, за набавку опреме, механизације и свега што је неопходно да би се овај сектор унапредио. С друге стране, морамо отварати и нова тржишта, током децембра месеца очекујемо позитивни исход око извоза нашег пилећег меса на просторе Европске уније, очекујемо само њихов формалан акт и ова индустрија може да се бави развојем несметано – истакао је Бранислав Недимовић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић рекао је да се значајно повећање буџета у овој области очекује и на нивоу АП Војводине.  
– Оно што могу да истакнем јесте да ће бити расписано 28 конкурса, један део односиће се на локалне самоуправе, а већина за пољопривреднике. Помоћи ћемо, дакле, и онај део пољопривреде којим се бави и наш домаћин у Стајићеву – навео је Божић и додао да су за Град Зрењанин ове године опредељена средства у износу од 40 милиона динара за уређење каналске мреже на својој територији. 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура подсетио је на учешће буџетских средстава Града Зрењанина у области аграра и најавио расписивање нових конкурса. Указао је да је пољопривредни произвођач Слободан Орашанин најбољи показатељ колико су значајни подстицаји које дају покрајинска администрација и републичка влада, када су у питању пољопривредна газдинства. 
– Ово је само један доказ и пример из праксе, јер смо 2016. године овде имали један објекат, капацитета 5.500 пилића, а сада је ту шест објеката и 42.000 пилића, дакле вишеструко повећање производње. Оно што тренутно Град Зрењанин предузима, када је у питању пољопривреда, јесу радови на уређењу каналске мреже у нашим атарима, што је веома битно за наводњавање и одводњавање ораница наших пољопривредника и ти послови би требало да буду завршени до краја новембра. У понедељак ће бити расписани нови конкурси за бесплатно узорковање земљишта, за подстицаје у пчеларству, а оно што је новина јесте јавни позив за подстицање органске производње на територији Града Зрењанина – казао је градоначелник Салапура. 

Домаћин данашње посете, Слободан Орашанин, каже да је узгојем пилића почео да се бави пре седам година и да је, у међувремену, уз стабилно тржиште и обезбеђен откуп, унапредио производњу и жели да се додатно прошири.  
– Капацитет фарме је тренутно 42.000 пилића, након што смо кренули са 5.000 комада. У плану нам је да подигнемо још један објекат, да дођемо до броја од 50.000, што је план за следећу годину. Захваљујући подстицајима Покрајине и Републике, 2017. године сам остварио субвенцију од 75 одсто за куповину трактора, као и 60 одсто субвенције за куповину опреме за објекат за узгој пет хиљада комада пилића, на конкурсу намењеном пољопривредницима млађим од 40 година – навео је Орашанин. 

Након посете фарми, министар Недимовић и секретар Божић разговарали су с пољопривредницима из Стајићева о текућим и планираним конкурсима, могућностима добијања средстава, као и о другим актуелностима у области земљорадње и сточарства.  

Извор: Град Зрењанин