МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ У КЛЕНКУ РАЗГОВАРАО СА РУМСКИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА О СУБВЕНЦИЈАМА, ИПАРД-У И НОВИМ ТРЕНДОВИМА У ПРОИЗВОДЊИ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић посетио је данас Општину Рума и том приликом је у Кленку разговарао са пољопривредницима из наше општине.

У дому Владана Вулића, пољопривредника из Кленка, министар Недимовић је у друштву председника Општине Рума Слађана Манчића, са земљорадницима анализирао учинковитост државних мера и субвенција, поручивши да ће све субвенције из претходне године бити исплаћене до 25. априла и да држава ником неће остати дужна.

„Дошао сам у Кленак да видим колико су пољопривредници задовољни. Основни разлог је да видимо у разговору са пољопривредницима да ли је било неких грешака у погледу мера, да пробамо да то исправимо. Ја бих покушао да охрабрим ове људе, поготово млађе, који имају жеље, да уђу у друге врсте пољопривредне производње, не само ратарство. Знам да је теже, али може више да се заради. Држава ће то помоћи са подстицајима, опремом, механизацијом, системима за наводњавање, за сваку од ових ствари дајемо пола новца. Много је незнања и необавештености где могу људи да конкуришу и шта могу да добију. Моја мисија је да идем од места до места и да пробам да ширим причу о томе и да људи знају“, рекао је Недимовић и додао да су се румски пољопривредници интересовали да ли је тешко доћи до ИПАРД фондова, те да ли ће се повећати износ субвенција по хектару.

„Покушао сам кроз практичне примере да објасним како доћи до средстава из ИПАРД програма. Људи који су добили средства, а међу њима има и воћара из румске општине, кажу да то није компликовано и пољопривредници имају нашу подршку за конкурисање. Са друге стране то су питања да ли ће бити веће субвенције по хектару. Морам да их разуверим, неће бити. Биће већих субвенција за постицање пољопривредне производње у смислу набавке опреме, машина, складишта, система за наводњавање, тога ће бити више. Ове године је држава одвојила 53 милијарде динара за то, што је скоро три пута више у односу на 2008. или 2009. годину“, поручио је министар Недимовић и нагласио да ће држава уложити нова средства у противградну заштиту, што подразумева и изградњу нових 25 лансирних места, али и да се наставља државна подршка при осигурању усева у износу 40 одсто од премије осигурања.

Председник Општине Рума Слађан Манчић је напоменуо да се из локалног буџета финансира низ мера које су усмерене ка пољопривредним произвођачима што подразумева субвенционисање стопостотне камате на кредите за осигурање, краткорочних кредита за куповину репроматеријала, суфинансирање противградних стрелаца, као и омогућавање бесплатног узорковања земљишта и уређења атарских путева.

„Ми у Руми смо у срцу пољопривредног земљишта и већина становништва зависи од те производње под отвореним небом. Министар је показао и своју личну, али и одговорност државе, дошао је да поприча са људима, да чује проблеме, да им каже шта је могуће, шта је реално. Треба да мењамо своју свест и да пратимо нове технологије, тржишта јер нешто што је било профитабилно пре десет, двадесет или више година, у овом моменту можда више није. Нарочито млађа газдинства треба да прате нову технологију и определе се за производњу онога што је у овом моменту на тржишту исплативо. Само на тај начин, заједно са државом и локалном самоуправом, можемо доћи до већег стандарда живота“, сматра Манчић.

Домаћин Владан Вулић, чија породица живи од пољопривреде, се захвалио министру Недимовићу на посети и оценио да свако ко ради може да се нада бољој будућности.

„Посао пољопривредника је тежак. На њиви ми радимо и ту нам министар не може помоћи. Међутим, кроз субвенције може донекле да нам се олакша посао. Ја тренутно радим око 20 хектара бостана, 30 хектара имам под ратарским културама, а воћњак крушака и шљива се простире на нешто више од једног хектара. Користим субвенције, осигуравам усеве, радим и надам се бољој будућности“, истакао је Вулић.

Извор: Општина Рума