МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ У НАКОВУ НАЈАВИО ДИГИТАЛИЗАЦИЈУ У СТОЧАРСТВУ

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, посетио је данас Наково. Пољопривредним произвођачима и званичницама локалне самоуправе и Севернобанатског округа представио је нове подстицајне мере које очекују сточаре. Ресорни министар обишао је и говедарску фарму Оливере Латиновић и најавио да ће и овдашњим сточарима бити омогућено издавање државног пољопривреног земљишта на десетогодишњи период:

– Одлучили смо се за још једну меру, а то је дигитализација у сточарству. Конкретно, ова фарма добар је пример за дигитализацију у сточарсту. У питању је примена робота у мужи крава и потпуно дигитализован посао. Министварство је одлучило да сточарима заинтересованим за набавку робота, помогне повраћајем 60 одсто уложеног новца. Са задовољством могу да кажем да постоји петнаест фарми које ће се одлучити на овај технолошки искорак и тако приближити најмодернијим европским произвођачима млека- рекао је министар Недимовић, док је Латиновић оценила да би на овој фарми роботи могли да буде у експлотација већ крајем године:

– Мислим да ће у нашем крају ово бити једина таква дигитализована фарма. Вредност инвестиције креће се између 120.000 и 150.000 евра. Финансијску кострукцију, у нашем случају, затвориће “Имлек”. Њима свакодневно испоручујемо између 1.200 и 1.600 литара. Држава ће нама, односно “Имлеку”, вратити 60 одсто, док ћемо преостали износ, од рецимо 60.000 евра, наставити да плаћамо у наредних пет година. Ми смо се одлучили за немачку технологију, а до краја године на овој фарми требало би да, уместо људи, мужу обавља и робот – појаснила је Латиновић и додала да на овој фарми тренутно има 160 грла. Градоначелник Кикинде, Павле Марков, оценио је да је састанак пољопривредника и званичника локалне самоуправе са ресорним министром био веома садржајан и користан:

– Ово је и конкретан доказ да држава води рачуна о пољопривредним произвођачима. И локална самоуправа се труди да буде на том курсу, а мислим да смо у претходном периоду то и доказали- рекао је Марков и оценио да се процес давања у закуп државног пољопривредног земљишта, у нашој средини, реализује веома квалитетно.

Извор: Град Кикинда