МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ НАЈАВИО БОЉЕ ДАНЕ ЗА СТОЧАРЕ

МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ НАЈАВИО БОЉЕ ДАНЕ ЗА СТОЧАРЕ

Министар пољопривреде, Бранислав Недимовић, представио је данас пољопривредницима у Новим Козарцима, Банатској Тополи и Башаиду три мере које се односе на 60 милиона долара вредан извоз говеђег меса на тржиште Кине, замену товних говеда за кукуруз по цени до 2,2 евра за килограм, али и најављен извоз меса у Турску:

– Извоз у Кину подразумева откуп 750 тона говеђег меса на месечном нивоу. Добра ствар је и што смо произвођачима дали могућност закупа државног пољопривредног земљишта на десет година. Министарство пољопривреде планира да до краја године изађе са очекиваним ценама за 2020. годину, и то за 15 до 20 пољопривредних производа. То нису гарантоване цене, али ће пољопривредници имати неки репер-најавио је министар и додао да је афричка куга свиња регистрована само у три села у централној Србији. Недимовић је рекао да се Србија већ две и по године бори са афричком кугом и да је спас једино у поштовању превентивних мера и ономе што каже наука. Подсетио је да је овај део Баната посебно угрожен због близине Румуније. Градоначелник Кикинде, Павле Марков, сматра да је ово била добра прилика да наши пољопривредници добију конкретне одговоре из прве руке:

– Министар Бранислав Недимовић врло добро познаје ову материју, а на терену је спреман да саслуша и најтежа питања и пружи одговоре. Утисак је да ствари што се тиче пољопривреде иду у позитивном смеру- рекао је Марков. Министар пољопривреде, челници локалне самоуправе и Севернобанатског округа посетили су домаћинства Дамира Радуловића у Новим Козарцима, Зорана Малабаше у Банатској Тополи и Немање Терзина у Башаиду:

– Министру сам сугерисао да лицитације државног пољопривредног земљишта морају раније да се одрже, а не пред крај године. То је, колико сам чуо, била замерка и других пољопривредника. Изразили смо и незадовољство ниском откупном ценом бикова. Била нам је част да угостимо министра и у срдачној дискусији изнесемо проблеме који нас тиште-казао је Радуловић.

Извор: Град Кикинда

Author Image
Zjaja
%d bloggers like this: