МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ ОБИШАО СТУДЕНТСКО ОДМАРАЛИШТЕ НА ПАЛИЋУ

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, градоначелник Суботице Богдан Лабан и директор Студентских одмаралишта Србије Ненад Боровчанин обишли су данас Установу студентског одмаралишта „Палић“, на Палићу (Кањишки пут бб). У реконструкцију постојећих и изградњу нових објеката у овом највећем студентском одмаралишту у нашој земљи, капацитета 700 лежаја, укупно ће, како је речено, бити уложено око 5,35 милиона евра. 

Министар Шарчевић је навео да већ наредне године, с пролећа, студентско одмаралиште на Палићу може да очекује прве студенте. Он је нагласио да су прве две фазе, које су завршене, довољне да одмаралиште оживи, а да ће се трећа фаза, која је у току и обухвата опремање три изграђена објекта намештајем и опремом, надаље несметано одвијати.

– Реконструкција постојећих и изградња нових објеката студентских одмаралишта финансира се из кредита које држава отплаћује и подиже за ове намене. У одмаралиште на Палићу биће укупно уложено 5,35 милиона евра. Капацитет овог одмаралишта након завршетка планиране изградње и адаптације биће 700 лежајева. Палић ће бити највеће студентско одмаралиште, највећи студентски центар са бројним садржајима – навео је Шарчевић.

Повећање капацитета студентског стандарда министар Шарчевић је оценио – добром политиком.

– Овакви објекти користе се и у комерцијалне сврхе како би постали самодрживи али не на уштрб потреба  студената. Ученички и студентски домови у неком периоду када студенти немају обавеза раде као хостели тако да тим делом издржавају сами себе и подижу стандард запослених – рекао је Шарчевић.

Уз изражавање захвалности Влади Републике Србије која је, како је истакао,  током неколико протеклих година у обнављање  васпитно-образовних установа и студентских центара на територији града Суботице уложила више средстава него што је то учињено деценијама уназад, градоначелник Лабан је рекао да је у Установа студентског одмаралишта на Палићу једна нова јединица веома значајна за побољшање стандарда ученика и студената, али и за суботичку локалну самоуправу.

– Ми улажемо велика средства у развој Палића, а ово студентско одмаралиште ће повећати смештајне капацитете који недостају Суботици и Палићу. У овом тренутку располажемо са око 2.500 лежаја што је, сложићете се, недовољно, с обзиром на то да је Суботица други град по величини у Војводини, а пети у Србији. Драго ми је што ћемо изградњом студентског одмаралишта повећати смештајне капацитете, тим пре што се овде одржавају и велика спортска такмичења, а развијен је и конгресни туризам – нагласио је градоначелник Лабан.

Ненад Боровчанин је рекао да ће почетком наредне године бити отворена Радна јединица Студентских одмаралишта Србије на Палићу, да одмаралиште тренутно има могућност смештаја 240 студената и ресторан са више од 500 места и да је рок за завршетак треће фазе крај наредне године.

 – Искористио бих и прилику да се захвалим градоначелнику Суботице Богдану Лабану, министру Шарчевићу и комплетној Влади Републике Србије зато што након неколико година паузе настављамо са радовима чијим завршетком ћемо заокружити целину студентских одмаралишта Србије. Сигуран сам да су наша одмаралишта по стандардима у самом врху кад је Европа у питању. Већ до почетка пролећа биће примљено 50 нових радника са територије града Суботице што, сигуран сам, много значи свим људима који чекају запослење – казао је Боровчанин.

Извор: Град Суботица