МИНИСТАРКА ИРЕНА ВУЈОВИЋ У АКЦИЈИ ПОШУМЉАВАЊА У СРБОБРАНУ

Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине, учествовала је данас у акцији пошумљавања простора крај хоподрома. Заједно са заинтересованим грађанима, ученицима основних школа, уз подршку екипа ЈКП „Градитељ“, засађено је на стотине садница багрема, од укупно 5.500 садница које су обезбедили Министарство заштите животне средине – 4.500 садница, и ЈВП „Воде Војводине“ – 1.000 садница. Преостале ће бити засађене на другим позицијама у општини Србобран.

Министарку Вујовић дочекали су Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, и Срђан Кружевић, директор ЈВП „Воде Војводине“.

„Као општина имамо јако добру сарадњу са Министарством за заштиту животне средине и са Јавним водопривредним предузећем ‘Воде Војводине’. То се огледа у различитим пројектима, један од њих је и овај, а реализација сваког од њих доприноси бољим условима живота свих наших грађана. У овој акцији, заједно са министарством и ЈВП, обезбедили смо укупно 5.500 садница. Заиста се радујем због тога што Србобран тежи ка већем шумском фонду и надам се да ћемо наставити у истом смеру. Нажалост, Србобран се као општина налазио међу најмање пошумљеним у Војводини, али смо у периоду иза нас, у претходне две, три године, успели да посадимо велики број садница и циљ нам је да и у наредним годинама то наставимо. Унапредили смо шумски фонд и надам се да ћемо када се буду радили нове анализе, имати бољу ситуацију и да ће Србобран бити можда у врху у Војводини. Ова локација је идеална, до сада смо имали велику, чисту пољану, а сада са развојем ових садница, уз труд и добру негу, Србобранци би требало да добију нови шумски појас“, рекао је овом приликом Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, и захвалио министарки Вујовић и директору Кружевићу на константној подршци.

Након што је заједно са домаћинима засадила „свој“ багрем, министарка Вујовић изразила је задовољство због прилике да посети Србобран и на лицу места се увери како у пракси „живе“ одлуке конкурса које спроводи Министарство заштите животне средине.

„Ово је пример изузетне сарадње јединице локалне самоуправе и Министарства заштите животне средине, и хвала председнику општине што је био активан на свим конкурсима које је наше министарство спроводило у претходном периоду. Ми данас овде садимо 4.500 садница и свакако да ће то поправити квалитет ваздуха у Србобрану. Желим да се захвалим и директору ЈВП ‘Воде Војводине’ који нам се прикључио у акцији и донирао додатне саднице, што даје додатни импулс подизању свести о важности заштите животне средине.

Када говоримо о општини Србобран, морам да истакнем да ћемо ускоро променити котларницу у Основној школи ‘Петар Драпшин’ у Турији, чиме ће се и у том селу поправити квалитет ваздуха. Желим да позовем све да учествује на конкурсима које ћемо поново спровести у јануару, да припремају документације како би имали еколошке пројекте у свакој општини у Србији, као што је то случај сада. У овом тренутку се сади 25.000 стабала у Старој Пазови, пре неколико дана смо били у Сомбору, у Кули, у Апатину, у Панчеву, истичем територију Војводине пошто је по проценту она слабије пошумљена. Зато је важно да обилазимо општине, да подижемо свест о важности пошумљавања, али и да позовемо одговорна јавна предузећа, можда и приватна предузећа, да нам се придруже у акцији пошумљавања. Србобран очекују и велики капитални пројекти као што је изградња постројења за прераду отпадних вода. У претходним годинама смо слушали управо о томе, покушавали да реализујемо пројекат, и мислим да је сада тренутак за то. Србобран се налази на листи од 26 јединица локалне самоуправе које су предвиђене за изградњу постројења за прераду отпадних вода, оно што је до сада кочило јесте управо квалитет тог пројекта, који тренутно прегледају инжењери и потребно је пронаћи најбоље рјешење. Свакако у следећој години ћемо почети са избором за извођача радова, а користиће се средства из кредита Банке Савета Европе. Још једном да се захвалим председнику општине Радивоју Дебељачком што је активан, што долази у министарство, што нам се обраћа са потребама како би овде подигао квалитет живота грађана“, рекла је министарка Вујовић.

Акцији у Србобрану овога пута придружило се и ЈВП „Воде Војводине“, које је донирало додатних 1.000 садница за пошумљавање.

„Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“ и ове године, као и претходне, донео је одлуку да не продаје своје саднице већ да их  донира општинама и удружењима која исказују потребу за тим. Велика нам је част и задовољство да заједно са локалном самоуправом у Србобрану и са министарком екологије Иреном Вујовић учествујемо у великој акцији пошумљавања. Ми смо донирали 1.000 садница багрема и настављамо са сличним акцијама. И следећа година у ‘Водама Војводине’ биће тако програмски планирана, нећемо продавати саднице него да ћемо их донирати локалним самоуправама и удружењима. Расадник ради у пуном капацитету и план је да за 20 процената повећамо обим производње садница“, рекао је Срђан Кружевић, директор ЈВП „Воде Војводине“.

Извор: Општина Србобран