МИНИСТАРКА КУЛТУРЕ, МАЈА ГОЈКОВИЋ У КИКИНДИ: ОТВОРЕН НОВИ ГАЛЕРИЈСКИ ПРОСТОР НАРОДНОГ МУЗЕЈА

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе, Маја Гојковић, отворила је изложбу под називом “У великом формату – слике академика“ у новом галеријском простору Народног музеја Кикинда за који је ресорно министарство определило 16 милиона динара. Поред тога, на радном састанку у Градској кући разговарало се о конкурисању Града Кикинде за националну престоницу културе и о стратегији развоја културе. Отварању изложбе, иначе поклона уметничкој збирци Српске академије наука и уметности, присуствовали су Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника, Валентина Мицковски и Стеван Иличић, чланови Градског већа, као и начелник Севернобанатског округа, Мирослав Дучић.

“Треба поменути да је министарство определило средства и нашој културној установи Терра, за реконструкцију крова у Атељеу, што је леп пример како се индустријско наслеђе трансформише у културно наслеђе које се негује и чува и о коме се води рачуна. У оквиру посете, одржан је и радни састанак, на ком се разговарало о конкурисању за националну престоницу културе и о стратегији развоја културе. Наредни кораци, у оквиру пројекта градова у фокусу, биће издвајања за реконструкцију крова Културног центра у Кикинди“, истакла је Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника Кикинде.

Поред средстава које је за реконструкцију галеријског простора обезбедило ресорно Министарство, Град Кикинда учествовао је са око четири милиона динара:

“На овај начин спроводимо у ствари један од стратешких циљева Владе Републике Србије, а посебно Министарства културе, а то је децентрализација културе. Показали смо да то може да се уради, пре свега, преко пројеката у оквиру градова у фокусу и нова галерија један је од пројеката који смо свакако подржали. У последње две године смо издвојили 16 милиона динара за адаптацију“ – каже Маја Гојковић, потпредседница Владе и министарка културе.

Гостујућа изложба представља и прву сарадњу Народног музеја Кикинда и галерије Српске академије наука и уметности у историји музеја дугој готово 80 година:

‘’Представљени су радови девет аутора, од Пеђе Милосављевића до Петра Омчикуса, у овом дивном простору. Први пут представљамо изложбу публици лепог града у Банату’’ – објашњава Јелена Межински Миловановић, ауторка изложбе.

Извор: Град Кикинда