МИНИСТАРКА ПРОСВЕТЕ СЛАВИЦА ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ ЗАЈЕДНО СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ СИМОМ САЛАПУРОМ ПОСЕТИЛА МЕДИЦИНСКУ ШКОЛУ У НАШЕМ ГРАДУ

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић данас је, у склопу посете  основним и средњим школама у Зрењанину и Житишту, заједно са градоначелником Зрењанина Симом Салапуром и сарадницима посетила Медицинску школу у нашем граду.
Гости су најпре присуствовали теоријском часу Здравствене неге, који се захваљујући донацији тог Министарства одвија уз помоћ паметне табле, а затим и практичној настави у кабинету који је опремљен захваљујући Граду Зрењанину и Општој болници „Др Ђорђе Јоановић“.

– Овде, у Медицинској школи имамо прилику да видимо радост образовања на делу, али и да  видимо и све оне лепе компоненте васпитно образовног рада са тврдњом да је безбедност деце и наставника на завидном нивоу – казала је она и навела да ће Министарство просвете наставити да подржава све процесе унапређења васпитно образовног рада и да је велико задовољство што су током посете били у прилици да виде да је Министарство, бар и кроз један мали сегмент помогло да услови за учење деце и рад учитеља и наставника буду на вишем нивоу.

Нагласила је да је у овој школи посебно интересантно било видети како уз модерне табле деца имају и практичну наставу, а да све то заједно ученицима омогућава да њихова хуманост и стручност долази до изражаја још док су ученици и да могу да се, захваљујући уштеди у времену док уче теоријску наставу, посвете пацијенту на прави начин.
„Оно што је било посебно лепо, пошто смо највише времена провели овде у Медицинској школи, то је да деца већ као ученици негују тај емпатски однос са својим пацијентима, што значи да су претходно тај исти однос и поруке добили од својих наставника и професора, какав контакт треба имати.“

Осврнувши се на догађаје који су у претходних дана узнемирили јавност, министарка Ђукић Дејановић је казала да су сви били поприлично поражени информацијама да су деца била не само некоректна него и агресивна у понашању према учитељима у две школе.
– Имали смо разговоре са представницима синдиката и разговарали смо о томе који су то кораци које морамо учинити да идемо ка нултој толеранцији на насиље, не само вршњачко већ и унутар школа – рекла је она и истакла да сви заједнички морамо радити много више јер, не само институције, не само родитељи и не само наставници, већ да и сваки члан друштва заправо мора давати свој допринос да ту нулту толеранцију на насиље реализујемо у пракси
Градоначелник Салапура је указао да сада, када је веома важна подршка и ђацима, наставницима и професорима, генерално, подршка образовним установама може да констатује да смо на територији града Зрењанина у протеклој школској години имали најнижи ниво инцидената.

– Можемо рећи да је то резултат који смо остварили формирањем Савета за образовање и уском сарадњом са свим људима који желе да унапреде систем образовања у нашем граду – рекао је градоначелник.
Када је у питању данашња посета Медицинској школи Зрењанин, градоначелник је упутио захвалност министарки Ђукић Дејановић на посети и донацији.
Подсетио је да је та школа најновија школа на територији града Зрењанина, да су настава и обука у њој специфични, а да је предност у добром руководећем и образовном кадру.

– Наравно, учинили смо све што је у нашој моћи, заједно и са министарством и  покрајинским секретаријатом да подигнемо ниво образовања у овој установи. Истакао бих да је школа прошле године била одличан домаћин републичког такмичења и да се Град Зрењанин труди колико може да кроз свој буџет помогне. Имали смо донацију када је у питању реконструкција степеништа испред саме школе у износу од преко милион динара. Када говоримо генерално о школству, поред улагања у енергетску ефикасност и финансирања у пуном износу уџбеника за све ђаке прваке и школске опреме и торби, настављамо даље са једном новом мером. Наиме, од септембра ове године Град ће преузети трошкове финансирања физичко техничког обезбеђења за све образовне установе на територији града Зрењанина, али наравно трудићемо се да кроз одређене пројекте улажемо и у старије школе у нашем граду – рекао је градоначелник.

Директорка Медицинске школе Сања Нецин изразила је задовољство данашњом посетом школи која има традицију дугу 77 година. Навела је и податак да је свака учионица, захваљујући донацији Министарства просвете, опремљена лаптопом и пројектором тако да је сва настава мултимедијална, а да је последња донација Министарства просвете табла на којој је данас Саша Тегелтија одржала час.

Извор: Град Зрењанин