MINISTRE, KAKO ĆE DRŽAVA ZAŠTITI SVOJE GRAĐANE OD TENISA?

Ako će kompanija “Tenis” zaista 1.novembra da počne sa radom, kao što je to nedavno najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, krajnji je trenutak da se javnost na upozna sa svim detaljima njihovih investicija, ali i ekonomskim i ekološkim posledicama koje će to izazvati.

Dolazak nemačkog mesnog giganta “Tenis” najavljuje se od 2014. godine, a godinu kasnije je potpisan Memorandum o razumevanju, da bi zatim zbog njih bio menjan Zakon o poljoprivrednom zemljištu, dato im je pet hiljada hektara zemlje u Kikindi i Zrenjaninu u dugoročni zakup na 30 godina, a planira se, ili se bar planiralo još toliko u Plandištu, Vršcu i Sečnju.

Ipak, posle četiri godine i dalje nema odgovora na pitanje pod kojim tačno uslovima ta kompanija namerava da podiže farme po Vojvodini?

Pozivamo Vladu Republike Srbije, a pre svega ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da to jasno i precizno predoči javnosti, a posebno način na koji država planira da zaštiti svoje građane, a pre svega, domaće proizvođače.

Ako vrednost „Tenisove“ investicije, sada već izvesno nije ni 400, ni 300 miliona evra kao što je najavljivano na početku, nego 100 miliona evra, i ako će umesto dvadeset, pa deset, podići svega tri farme i jednu klanicu, a umesto 8000 koliko je najavljivano pre četiri godine zaposliti 250 radnika, da li se nešto menja i u pristupu sa naše strane?

Kako ćemo pojačati svoju poziciju u ugovoru koji tek treba da bude potpisan?

Može li se na primer u ugovoru pecizirati da „Tenis“ ipak kupuje tovljenike od domaćih kooperanata kao što je to slučaj u Danskoj, i tako stimuliše naše selo i proizvodnju? Ili se barem obavezati da kupuje hranu od njih? Zašto mu se onda daje najkvalitetnija zemlja da uzgaja i svinje i hranu za njih i, uopšte, omogućava da sve radi sam?

Na koji način će tačno biti zaštićena prava tih 250 radnika s obzirom na vrlo loš glas koji po tom pitanju prati ovu kompaniju?

Koliki će, uopšte, biti kapacitet tih farmi? Podsetimo, najavljivano je 700 i 800 hiljada svinja za početak, a vremenom do tri miliona? Koliko će tačno puta biti manje od toga?

I, kakvu će opremu i tehnologiju “Tenis” doneti? Kako će rešiti pitanje smrada, otpadnih voda i sprečiti zagađivanje zemljišta? Hoće li i to biti kao u Nemačkoj ili po nekim drugim pravilima koja bi mogla da ugroze naše građane? Da li je tačno da će deo zemljišta koristiti za odlaganje stajskog đubriva?

Takođe, još jednom, podsećamo Pokrajinsku vladu na to da je dužna da zaštiti vojvođanske proizvođače svinjskog mesa, vojvođanske paore, ali i životnu sredinu i uopšte interese Vojvodine insistirajući da se ne dozvoli zakup vojvođanske zemlje na tri decenije bez jasnog ugovora sa kojim će javnost detaljno biti upoznata.