МИРИС БОЈЕ ПРЕД НОВОСАДСКОМ ПУБЛИКОМ

МИРИС БОЈЕ ПРЕД НОВОСАДСКОМ ПУБЛИКОМ

                 Књига Мирис боје аутора Божидара Цмиљанића представљена је у читаоници Градске библиотеке 18. фебруара. О књизи је, поред аутора, говорио рецензент мр Михаило Олејников.

                Представљајући аутора, уредница културног програма, Весна Живковић истакла је да је Божидар Цмиљанић иницијатор, организатор и домаћин манифестације Ветрењача – сусрети песника, сликара и вајара, која се одржава у Сивцу; аутор је збирки песама  Против кидања континуитета векова, Говор шутње  и Капи времена. Књига Мирис боје жанровски је тешко одредива, то је и песничка збирка и спев и како каже рецензент Славица Шетина „роман у стиху са својствима поеме“

                Кроз три поетске целине: Упознавање, Благослов, Живот, аутор кроз разговор и размишљања песника верника Недељка, слепе сликарке Анастасије, која боје препознаје по мирису, монаха Атанасија и песника Порфирија, Наума и Тодора, поставља ванвременска питања, истовремено суптилно наговештавајући одговоре.

                Рецензент ме Михаило Олејников, говорећи о стању у култури код нас, али и у свету, нагласио је да медији маргинализују културу и њену вредност, претварајући је у забаву. Говорећи о књизи Мирис боје  мр Олејников је истакао да она имам две основне теме: да прикаже да је уметничко стваралаштво духовно јаке особе могуће и поред великог физичког недостатка и значај духовности човека  у данашњем глобализованом свету.  Садржи више елемената: мисаони, религиозни, психолошки, етички и естетски, које Божидар Цмиљанић вешто повезује у драмски наратив. Ова поезија је, пре свега, увек искрена, то је ода хуманости, љубави, народној традицији и родољубљу.

                На задовољство бројне публике, аутор Божидар Цмиљанић прочитао је неколико одломака из књиге, сматрајући да ће тиме најбоље представити своју поезију, у чему му је свесрдно помогла Весна Живковић, уредница културног програма.

 

За Војвођанске: Ј. Иванишевић

Author Image
Lala
%d bloggers like this: