MIROSLAV JOVANČIĆ: MIRROR FOR A BLIND MAN

Obeležavajući više od 30 godina svog umetničkog delovanja Miroslav Jovančić će se predstaviti opusom slika nastalim u poslednjih 13 godina uz manje retrospektivne osvrte u njegovom stvaralaštvu, navodi subotica.info. Na postavci će osim slika biti prikazani i filmovi i video radovi koji su snimljeni o ovom umetniku čije stvaralaštvo odlikuje multimedijalni pristup u kom dominira prožimanje muzike i slikarstva.

Trajanje izložbe: 22. oktobar – 04. decembar 2021.

Mesto održavanja: Savremena galerija Subotica, Park Ferenca Rajhla 5, 24000 Subotica

Otvaranje izložbe: petak, 22. oktobar 2021. u 19.00 časova.

Izložbu je priredila Savremena galerija Subotica.

Kustos izložbe je Jasmina Vidaković, viša kustoskinja SGSU.

Izložbu prati ilustrovani katalog sa tekstom Miroslava Jovančića i Jasmine Vidaković.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Subotice.

Molimo posetioce koji budu prisustvovali otvaranju izložbe da obavezno nose zaštitne maske i poštuju propisane mere zaštite.

IZ TEKSTA KATALOGA IZLOŽBE

MIROSLAV JOVANČIĆ: RAZGOVOR O DINAMICI EKVILIBRIJUMA

Sa umetnikom je razgovarala Jasmina Vidaković, kustoskinja izložbe

Jasmina Vidaković: Kada bi se pravila anketa o tome šta je prvo zanimanje/oblast sa kojom te ljudi povezuju mnogi bi dali različite odgovore: muzičar, slikar, kustos, profesor, ribolovac, ljubitelj životinja i chilli paprika. Kako ti sebe prvenstveno doživljavaš i da li možeš izdvojiti nešto od navedenog što je primarno u tvojoj ličnosti ili je sve to jednako važno za ono što Miroslav Jovančić jeste?

Miroslav Jovančić: Nikada nisam pomislio da je potrebno da se odreknem ičega što me na bilo koji način čini srećnim.Tako je i sa muzikom i slikarstvom. U nekom trenutku sam počeo da malo više vremena posvećujem razmišljanju o mojim interesovanjima. Ima li u tome neke logike, nekog nesvesno nastalog reda ili je sve samo plod slučajnosti, trenutka… u kojem se povezuju nepovezive stvari i iskustva? Mogao bih da o sebi kažem da sam možda impulsivan i da zavisim od momenta, od onog stanja koje vodi u akciju. Sva moja interesovanja u životu imala su svoje zlatno doba u nekom trenutku, a u slici sam ih sve spojio, i sve što naslikam dolazi odavde, iz te male privatne riznice meni važnih događaja, mesta, osoba… svega što volim. Nastojim da negujem ovaj proces, akumulacije i sublimacije, pretapam slike, iskustva, događaje, mnogo je malih izvora iz kojih sve nastaje i svi su jednako dragoceni za mene.

Sve je u dinamici ekvilibrijuma jednako, uravnoteženo i otvoreno.

  1. V: Anri Matis (Henri Matisse) je rekao: „Želeo bih da moja slika bude udobna fotelja u koju ćete sesti i odmoriti se.“ Da li je tvoja umetnost neka vrsta eskapizma od ružnoće sadašnjeg vremena i davanje utočišta publici da takođe bar na kratko „pobegne“ u jednu lepšu i bajkovitiju realnost?
  2. J: Iako je na samom početku mog angažmana u umetnosti verovatno postojala želja da se nekako sklonim od svakidašnjeg sivila, da pronađem utočište u nekom imaginarnom svetu, dakle prava eskapistička ideja, nisam želeo da se dugo bavim time. Negde početkom 2000-ih, sam počeo da beležim nizove asocijacija na određene draži najraznovrsnijeg porekla. Odavde je kasnije poteklo gotovo sve što sam uradio. Ovim uspomenama-slikama beležio sam sva moguća stanja svesti, vođen Van Gogovom maksimom o želji da naslika sve ljudske strasti. Od tog vremena tražim, nalazim, malene deliće koje uklapam u moj umetnički univerzum. Za ovo mi je bio potreban i adekvatan likovni jezik, dobra i čista forma, sa korišćenjem jakih, zvonkih boja. Nalik muzici.

Negde u ovo vreme došlo je do intenzivnijeg kontakta-interakcije sa publikom. I nadam se da svima njima pružam ono što i sebi dajem dok slikam. Utočište ili polaznu tačku na putu ka zadovoljstvu.

Kada se danas osvrnem na to vreme, bacim pogled na ono što sam tada radio, vidim kako je osnovna ideja, polazišna tačka, evoluirala kroz vreme, nekom autonomnom linijom, gotovo sama od sebe. Sada mi se čini da i nisam nešto posebno usmeravao ovaj proces, on se jednostavno dogodio, on se i sada odvija. I ja ne znam kuda će me to odvesti.

Dok slikam – ja sam srećan čovek.

Izvor: subotica.info