МИРОВИЋ И НЕДИМОВИЋ ОБИШЛИ СУ РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ ОДБРАМБЕНЕ ЛИНИЈЕ НА САВИ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић обишли су данас радове на изградњи одбрамбене линије на левој обали реке Саве, у делу од Хртковаца до Јарка, која треба да штити околна насеља од високих вода.

За изградњу одбрамбене линије у дужини од три километра, коју чине бетонски зид и земљани насип, ЈВП „Воде Војводине“ су обезбедиле 130 милиона динара. Планирано је да ће, када радови на речној обали буду завршени, овај део обале Саве бити надвишен од једног до 2,5 метара.

фото: АП Војводине

Председник Мировић је подсетио да су 2014. године на позицијама на овом делу савске обале на сремској и мачванској страни биле кризне тачке, те да је годину дана уназад припремана пројектна документација.

„Воде Војводине, са својим извођачима, ове радове изводе у више фаза. Радови у првој фази су већ при крају, а припремљена је пројектна документација и за остале три фазе“, казао је Мировић и додао да ће крајем марта бити одржaна седница Скупштине Војводине на којој ће, верује, бити обезбеђена додатна средства да се макар две од преостале три фазе реализују у току ове године.

Председник Мировић је рекао да то значи да ћемо када је реч о одговорности Покрајинске владе, у сарадњи са Министарством пољопривреде, и са једне и са друге стране Саве, у овој и наредној години имати потпуно обезбеђену линију и насип, што ће омогућити да предупредимо ситуације које смо имали у 2014. и ранијих година и да обезбедимо сигурност када је реч о пољопривредном земљишту, кућама и становништву.

„То значи да нису тачне поједине изјаве оних који се паушално баве овом темом да држава ништа није радила од 2014. године до данас. Радила је, и да није на време пројектовала, обезбедила средства, уводила извођаче, не бисмо имали ни фазне радове које овде видимо“, нагласио је Мировић.

Министар Недимовић je изјавио да је овде 2014. године било место са кога је узиман песак да би се бранио добар део митровачке и румске општине.

„Мислим да је овај водопривредни објекат који се гради доказ колико се радило од тада. Заједничком координацијом Владе Републике Србије и Покрајинске владе чинимо да и леву и десну обалу Саве учинимо безбедном и могу да кажем да смо у односу на мај 2014. годину, а био сам актер свега тога, много безбеднији и далеко се отишло у погледу планирања“, рекао је Недимовић.

Обиласку су присуствовали покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, председник Општине Рума Слађан Манчић, градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер и директор ЈВП „Воде Војводине“ Славко Врнџић.