МИРОВИЋ И ПАСТОР ОБИШЛИ РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ ЦЕНТРАЛНОГ ПОСТРОЈЕЊА ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА У БАЧКОЈ ТОПОЛИ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор обишли су данас радове на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода у Бачкој Тополи, за шта је из покрајинског буџета преко Управе за капитална улагања Војводине издвојено готово 500 милиона динара, док је 100 милиона обезбедила локална самоуправа.

Реч је о радовима који су започети у марту и који ће, како је најављено, бити завршени до априла следеће године.
Пројектом је предвиђена изградња постројења за пречишћавање отпадних вода пре испуштања у водоток реке Криваје, с пратећим објектима и инфраструктуром.

„Пре нешто више од годину и по дана председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и ја обишли смо општине Бачка Топола и Мали Иђош и увидели проблеме када је реч о одвођењу отпадних вода. Врло брзо смо у сарадњи са локалним самоуправама припремили пројектну документацију. Ово је огроман и важан посао не само за локалну самоуправу већ и за целу Војводину јер ћемо заштитити реку Кривају“, изјавио је председник Мировић.

Према његовим речима, радови на изградњи централног постројења за пречишћавање отпадних вода у Малом Иђошу напредују веома добро.
Покрајина ће, како је нагласио, помоћи и привредним друштвима у Бачкој Тополи да у наредној години ураде припреме када је реч о инвестирању у претпречистаче.

„Наш централни приоритет је улагање у животну средину и пречишћавање отпадних вода. Покрајинска влада је пре нешто више од годину дана донела Декларацију о заштити животне средине, која предвиђа знатна издвајања у овој области. У овој општини радили смо и на другим пројектима, завршили смо и индустријску зону, а од 1. септембра почеће са радом и Дом за ученике средњих школа. Овај део наше земље, Бачка Топола, у средишту Војводине, у којој сви живе сложно, развија се веома добро“, истакао је Мировић.

Покрајинска влада је од јуна 2016. године до данас за финансирање и суфинансирање пројеката у областима здравствене заштите, водоснабдевања и заштите вода и локалног и регионалног економског развоја на територији општине Бачка Топола издвојила 78,5 милиона динара и сви пројекти су реализовани.

„Радујем се данашњем дану јер видим како напредује једна овако велика и захтевна инвестиција. Ово је пример како се гради друштво. Бачка Топола више никада неће бити само успутна станица између Новог Сада и Суботице јер је локална самоуправа то и показала у протекле четири године“, нагласио је председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.

Председник Општине Бачка Топола Габор Кишлиндер рекао је да овај пројекат доказује да се све што се договори са Покрајинском владом – и реализује. Према његовим речима, изградњом централног пречистача отпадних вода биће створени услови за рад привредника и побољшање живота свих мештана.

Обиласку радова присуствовао је и директор Управе за капитална улагања Војводине Недељко Ковачевић.