МИРОВИЋ И ПРИВАЛОВ АЛЕКСАНДРОВИЧ О ДАЉЕМ ЈАЧАЊУ САРАДЊЕ АП ВОЈВОДИНЕ И ГОМЕЉСКЕ ОБЛАСТИ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас делегацију из Гомељске области у Републици Белорусији, која борави у вишедневној посети АП Војводини.

У разговору са Владимиром Приваловим Александровичем, замеником председника Извршног комитета Гомељске области, Мировић је нагласио да су традиционално пријатељски и све чвршћи политички односи Србије и Белорусије добра основа за оперативнију економску сарадњу.

Мировић је оценио да је у заједничком интересу интензивније привредно повезивање Србије и Белорусије, те да постоји простор за динамичнију робну размену, због чега је важно и јачање регионалне сарадње двеју земаља.

Он је додао да је Белорусија добар партнер Србији и Војводини, те да су поред јаких економских и привредних веза, врата за сарадњу отворена на пољу високог образовања, кроз повезивање универзитета и научно-истраживачких институција.

У разговору је оцењено и да значајан потенцијал за сарадњу постоји у различитим видовима туризма, од медицинског, аграрног и еко-туризма, али и на пољу културе, кроз размену различитих садржаја и повезивање институција у тој области.

Привалов Александрович је нагласио да Белорусија поклања велику пажњу сарадњи са Србијом и изразио уверење да ће данашњи сусрет дати додатни импулс у конктеризовању привредне, научно-техничке и културне сарадње АП Војводине и Гомељске обасти која је дефинисана у споразуму о сарадњи двеју регија.

Он је позвао делегацију из АП Војводине да у мају посети Белорусију и учествује на традиционалном сајму и пословном форуму, што је ће бити прилика за представљање потенцијала АП Војводине и за даљи развој економске и трговинске сарадње и проширење међурегионалних односа.

Састанку су присуствовали потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, амбасадор Белорусије Валериј Бриљов и почасни конзул Белорусије у Србији Драгољуб Швоња.

Извор: Влада АП Војводине