МИРОВИЋ И ВУКОСАВЉЕВИЋ ОБИШЛИ УСТАНОВЕ КУЛТУРЕ У НОВОМ МИЛОШЕВУ И КИКИНДИ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и министар културе и информисања Владан Вукосављевић обишли су данас музеј „Жеравица“ и Банатски културни центар у Новом Милошеву и Центар за ликовну и примењену уметност „Терра“ у Кикинди, сагласивши се да култура не станује само у великим градовима, већ и у мањим срединама.

„Музеј „Жеравица“ и Банатски културни центар чине богат културни живот у Новом Милошеву и Покрајинска влада ће наставити да подржава њихове активности, како би културну сцену у овој малој средини, одржали и унапредили“, рекао је председник Мировић.

Истакавши задовољство поставком Центра за ликовну и примењену уметност „Терра“, председник Мировић је оценио да такви садржаји заслужују већу подршку, јер, како је, навео, могу бити окосница културне и туристичке понуде АП Војводине.

„Фасцинирани смо квалитетом и уметничким одразом ових културних установа и ми ћемо повећати издвајања за област културе како бисмо и у будућности подстицали овакве садржаје и културно стваралаштво“, казао је председник Мировић.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић рекао је да је музеј „Терра“ у Кикинди јединствена установа тог типа у Европи, те да је то добар пример реализације средстава добијених на конкурсу министарства „Градови у фокусу“.

Он је истакао да је током посете културним установама у Новом Милошеву разговарано о моделима сарадње на изградњи музеја „Ранка Жеравице“ и наставку подршке издаваштву Банатског културног центра.

„Културна политика мора да се заснива на принципу децентрализације и конкретни пројекти, базирани на великом ентузијазму појединаца организованих око идеје унапређења културне сцене, и у будућности ће имати подршку министарства“, изјавио је Вукосављевић.