МИРОВИЋ: ИЗГРАДЊА НОВОГ КОМПЛЕКСА ДЕЧЈЕ БОЛНИЦЕ У НОВОМ САДУ – КРУНА РЕВИТАЛИЗАЦИЈЕ ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА

Данас је у Покрајинској влади представљен пројекат за изградњу новог комплекса Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине – Дечје болнице. Покрајинска влада финансирала је пројектно-техничку документацију, а реч је о изградњи новог и реконструкцији постојећег објекта.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић нагласио је значај Института, од кога зависи здравље деце двомилионске заједнице.

„Изградња новог комплекса Дечје болнице, дуг је према родитељима и деци која су до сада лечена у Институту, као и обавеза према онима који ће се у будућности лечити у много бољим условима, након реконструкције, наши најмлађи – деца и омладина“, истакао је Мировић и додао да је реализација овог пројекта сложен посао.

Да би се тај пројекат могао реализовати, прво мора да се изгради нова Клиника за стоматологију, на локацији у делу Универзитетског клиничког центра Војводине, а затим да се сруши објекат у коме је данас та клиника, па да се онда започне изградња великог комплекса Дечје болнице.

„Пред нама је велики циљ, а то је да до краја ове године добијемо грађевинску дозволу и да онда заједно са Владом Србије у наредној години обезбедимо финансијска средства од најмање 8,5 до 9 милијарди динара како бисмо у 2025. започели изградњу и набавку опреме“, навео је Мировић.

Покрајинска влада је преко Секретаријата за здравство и Управе за капитална улагања Војводине у последњих седам година у инвестиције и медицинску опрему за Дечју болницу уложила 787 милиона динара.

„Када смо пре нешто више од седам година преузели одговорност за функционисање Покрајине, затекли смо у области здравства лошу ситуацију. Ревитализацију покрајинског здравственог система издвојили смо као приоритет свог деловања. Путем Покрајинског секретаријата за здравство и Управе за капитална улагања, од средине 2016. године до данас, у здравство смо уложили укупно 25,3 милијарде динара“, рекао је Мировић.

Председник је овом приликом додао и то да је при крају свеобухватна реконструкција института у Сремској Каменици.

„Најкасније у мају биће у функцији Каменица 3 са свом неопходном опремом. У то време, започећемо и радове на изградњи паркинг гараже, са 500 места, и на спољном уређењу институтског комплекса. Издвојићемо и део новца за реконструкцију дела Клинике за плућне болести. Тиме ћемо потпунио заокружти тај велики вишегодишњи посао у Сремској Каменици“, навео је Мировић.

Председник је подсетио и на то да је завршена реконструкција и опремање бројних клиника Универзитетског клиничког центра Војводине.

Очекује нас, према његовим речима, и реконструкција и набавка нове опреме за опште болнице на територији Војводине.

Влада Србије, како је рекао, преузела је обавезу да заврши радове на изградњи блокова Б и Ц Универзитетског клиничког центра Војводине, посао који ће бити завршен, како је најављено, до краја следеће године.

„Република је, такође, преузела обавезу да реконструише и Поликлинику, а ми ћемо наставити са реконструкцијом преосталих клиника, за шта смо издвојили 1,3 милијарде динара“, истакао је Мировић и додао да све то не може да буде функционално нити комплетно без нових лекара и медицинског особља, па ће њихово квалитетно образовање, бољи услови за рад и веће зараде и даље бити један од приоритета.

В.д. директорка Института за здравствену заштиту деце и омладине Јелена Антић рекла је да та установа пружа здравствену заштиту за око 400.000 деце и омладине узраста до 18 година, у целој АП Војводини. Чине га три клинике: Клиника за дечју хирургију, Клиника за педијатрију и Клиника за дечју хабилитацију и рехабилитацију. Има 783 запослена радника – 132 лекара и 464 сестре, а капацитет Института је 350 постеља.

Директор фирме ДБА архитекта Ђорђе Бајило представио је пројекат, истакавши да ће нови комплекс бити сублимација савремене архитектуре уз поштовање свих медицинских стандарда.

„Објекти Дечје болнице тренутно имају 16.000 квадратних метара, а након реконструкције и доградње имаће око 57.000 квадрата. Задржава се капацитет Института, али се мења структура објекта. Планирана је и изградња два нивоа подземне гараже за 152 возила“, навео је Бајило.

Догађају је присуствовао и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић.