МИРОВИЋ: ЛИСТ „ДНЕВНИК“ ЧУВАР ИНФОРМИСАЊА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И ЋИРИЛИЧКОМ ПИСМУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас на свечаној академији поводом обележавања јубилеја, 80. годишњице „Дневника“, најстаријег дневног листа у АП Војводини, истакавши да је управо „Дневник“ једини дневни лист на српском језику и на ћириличком писму у Покрајини.

„То је важан допринос неговању нашег језика и писма, културног и националног идентитета у целини. Управо то, заједно са правовременим, целовитим и објективним информисањем јавности о актуелностима из свих сфера друштвеног живота у Војводини, али и у целој нашој земљи и свету, употпуњује мисију ′Дневника′ и чини је још важнијом“, изјавио је председник Мировић оценивши да је данашњи јубилеј велики дан и за новинарство у нашој земљи, али и за све који живе у Новом Саду и Војводини.

Подсетивши на то да је први број листа изашао под именом „Слободна Војводина“ и да га је основао Светозар Марковић у тешком времену окупације, председник Мировић рекао је да је тај први знак био заправо израз онога што је „Дневник“ данас – знак родољубља, одговорности и борбе за чињеницу и истину и тако 80 година уназад.

„Ово је прилика и за то да изразимо захвалност и поштовање генерацијама новинара, уредника, лектора, редактора, преламача и свих других који су у њему радили током протеклих осам деценија, који су овај лист градили и изградили“, изјавио је председник Мировић.

Председник је додао да је и „Дневник“, као и већина медија у нашој земљи, у последње две деценије прошао кроз искушења која су, у једном тренутку, угрозила и сам његов опстанак.

Мировић је рекао да нас чињеница да је реч о једином листу који данас у Војводини излази на ћириличком писму и српском језику обавезује да и у времену пред нама Покрајинска влада настави са подршком „Дневнику“.

„Наставићемо да помажемо како би новосадски, наш ′Дневник′, и убудуће био водиља када говоримо о информисању и јавној и критичкој речи“, истакао је председник Покрајинске владе.

Свечаној академији присуствовао је и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, који је честитао руководству и свим запосленима велики јубилеј.

„Лист ΄Дневник′ је новосадски бренд који је успео да опстане и истраје осам деценија и на томе смо им сви захвални“, навео је Ђурић.

Директор „Дневника“ Душан Влаовић рекао је да је лист настао у време највећег рата који је човечанство видело.

„Преживели смо разна искушења и опстали 80 година. Ово је историјски дан за ′Дневник′“, изјавио је Влаовић и најавио да је у припреми отварање електронске продавнице.

Главни и одговорни уредник Нада Вујовић осврнула се на претечу данашњег „Дневника“ – лист „Слободна Војводина“ – који је, како је навела, настао у јеку страдања у Војводини и Европи, када је група ентузијаста и бораца за слободу решила да крене у борбу писаном речју, коју су платили својим животима.

„Ватра која је тада запаљена гори и даље, а ′Дневник′ је и данас њен чувар. Лист ′Дневник′ је тај који протеклих 80 година у нашој Војводини, на северу Србије, чува ћирилицу и српски језик – и то је најважније“, навела је Вујовићева.

Догађају је присуствовала и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.