МИРОВИЋ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ НАЦИОНАЛНОГ ПРАЗНИКА РУСИНА У ШИДУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је вечерас у Шиду свечаној академији поводом 17. јануара – Националног празника Русина, установљеног у знак сећања на почетак насељавања Русина на територији данашње АП Војводине, истичући да је овај дан, на предлог Покрајинске владе, а одлуком Скупштине Војводине, 2018. године постао и датум од покрајинског значаја.

„У име Покрајинске владе и своје лично име честитам вам празник, који је уједно и празник свих нас. Очување и побољшавање услова за русинску, као и за друге националне мањине, сматрамо једним од својих најважнијих задатака као бисмо нашу Војводину и нашу Србију учинили богатијом, успешнијом и лепшом“, нагласио је Мировић.

Председник је додао да је заједница којој сви припадамо Русинима узвратила стварањем услова да у свим сегментима сачувају и развијају свој идентитет.

То подразумева образовање на свим нивоима, од предшколског до факултетског, информисање на русинском језику – традиционални недељник „Руске слово“ и друга издања истоимене издавачке куће, Редакцију на русинском језику у оквиру Радио-телевизије Војводине, као и подршку Заводу за културу војвођанских Русина.

„Русини у АП Војводини кроз сарадњу са Покрајинском владом и локалним самоуправама исказују своју особеност и различитост, и ми смо им на томе захвални, јер на тај начин негујемо наш идентитет“, казао је председник Националног савета Русина Борислав Сакач.