МИРОВИЋ: ОЧУВАЊЕ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА НАШ ЈЕ ЗАДАТАК

„Очување свих облика културног наслеђа истовремено је израз поштовања према прошлости и доказ одговорности према будућности, зато наш задатак и јесте да оно што смо од предака добили на чување, сачувано и обогаћено предамо нашим потомцима“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић, данас у Стапару, након обиласка Четврте ткачке колоније.

Реч је о традиционалној манифестацији чији је циљ очување културног наслеђа АП Војводине у служби економског оснаживања жена и ревитализација аутентичних локалних брендова попут стапарског ћилима.

„Због вештих руку које праве ћилиме, али и због значајних људи овог краја, попут писаца Мирослава Јосића Вишњића и Бошка Ивкова, вредних ратара рекордера у пољопривредној производњи, Стапар свакако има посебно место на војвођанској и српској не само географској, него и свакој другој мапи, и зато подршка Покрајинске владе неће изостати“, рекао је председник Мировић.

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, Зорана Михајловић, рекла је данас обилазећи ткачку колонију у Сомбору да су овакви пројекти важни за унапређење положаја жена у руралним подручјима као и за спајање националног идентитета са потребама модерне Србије.

“Важно је што смо данас овде, јер на ткачкој колонији у Стапару у прилици смо да видимо нашу историју, наш идентитет. Кад спојимо то са модерном Србијом, можемо да идемо напред”, рекла је Михајловићева.

Захваливши се покрајинској и републичкој влади на подршци, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић изјавила је да је идеја да се у локалној заједници направи искорак и да се на стапарски ћилим угледају и друга удружења и заједнице, како би и саме пронашле и ревитализовале културно благо тог поднебља.

Манифестацији су присуствовали и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, покрајинска секретарка за културу Драгана Милошевић и представници дипломатског кора.