МИРОВИЋ ОТВОРИО ДЕЧЈИ ФЕСТИВАЛ „ГРАЧАНИЦИ НА ДАР“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је данас Дечји фестивал „Грачаници на дар“, који се одржава у Омладинском кампу „Летенка“ на Фрушкој гори у оквиру трећег Међународног дечјег фестивала фолклора „Разиграна младост“.

„Овај фестивал буди оно највредније у нама, осећај према традицији, према нашој славној прошлости, према наслеђу које увек и на сваком месту морамо да чувамо да бисмо и у садашњости и у будућности знали ко смо, одакле смо, ко су наши преци, какви су наши корени, где је наш извор. То је, заправо, ваша мисија, мисија свих оних који се у оквиру културно-уметничких друштава окупљају и негују нашу традицију“, изјавио је Мировић.

Реч је о једном од највећих дечјих фолклорних фестивала, који окупља ансамбле из земље и региона са преко 400 учесника и организује се са циљем упознавања деце и младих кроз очување фолклорне традиције региона и неговање фер-плеја у спорту.

„Окупили смо се из бројних крајева. Осим деце из Грачанице, овде су и деца из Пазове, Инђије, Земуна, Брчког, Санпетера у Румунији, и бројних других места. Овде сте да ширите пријатељство и љубав и да упознајете једни друге, а ове године да бисте посебно упознали нашу Грачаницу и наше обичаје са Kосова и Метохије, али и да деца упознају обичаје, културу и децу српске Војводине“, истакао је Мировић.

Фестивал и боравак деце из Грачанице организује се уз подршку Покрајинске владе, под покровитељством Покрајинског завода за спорт и медицину спорта.

Током петодневног боравка, децу очекује богат спортски и кулутрно-уметнички програм, у оквиру којег ће обићи фрушкогорске манастире, Нови Сад и Сремске Карловце – једно од главних средишта наше духовности, и имаће низ пријатељских спортских сусрета.

Директор Покрајинског завода за спорт и медицину спорта Данијел Жупић захвалио је свим учесницима, наводећи да ће сарадња Завода и Општине Грачаница бити настављена и у будућности.

„Војводина је наш дугогодишњи пријатељ. Хвала Покрајинској влади на подршци – на свему што чини за нашу децу, Грачаницу, Косово и Метохију. Наставићемо нашу сарадњу која је усмерена на омладину, спорт и рекреацију“, изјавила је председница Општине Грачаница Љиљана Шубарић.