МИРОВИЋ ОТВОРИО КОНФЕРЕНЦИЈУ „СОЦИЈАЛНО ПРЕДУЗЕТНИШТВО СА ОСВРТОМ НА РАДНО АНГАЖОВАЊЕ ОСОБА СА АУТИЗМОМ“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је данас конференцију „Социјално предузетништво са освртом на радно ангажовање особа са аутизмом“, истакавши да је овај скуп важан за разумевање проблема и помоћ породицама особа са аутизмом.

„Ова конференција, као и све теме у вези са децом са посебним потребама, морају да одговоре на питања – како да децу и породице учинимо видљивијим, како се развијене земље суочавају са овим проблемима, какви су наши прописи, и како можемо конкретно помоћи у овом и читавом низу других питања у овој области“, изјавио је председник Мировић.

Према Мировићевим речима, подршка овој деци и њиховим породицама неопходна је у ширем контексту и мора покрити све области друштвеног живота.

„Ми смо ту да доносимо одлуке и градимо бољи систем. Потребно је интегрисање са родитељима и конкретни предлози, како би ова област била боље организована. Спремни смо да финансирамо и подржимо посете стручњака из најразвијенијих земаља како бисмо имали примере добре праксе. Заједно са надлежним министарствима морамо да мењамо прописе, и да ефикасније градимо систем који ће бити бољи и сигурнији, и који ће омогућити њихово поптпуно равноправно укључивање у социјално предузетништво“, рекао је Мировић.

Потпредседник Покрајинске владе и председник Савета за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине Бранко Ћурчић истакао је да је Савет у претходном периоду организовао низ обука о значају и појму социјалног предузетништва.

„Израдили смо Анализу о тренутном стању у привредним субјектима – друштвима у области социјалног предузетништва на територији АП Војводине, заједно са Секретаријатом за привреду и туризам спровели Јавни позив за подршку предузећима која послују по принципима социјалне економије, оформили Радну групу у оквиру Савета. Ако говоримо о томе да стварамо друштво једнаких шанси, онда и особе са аутизмом треба да имају своју шансу, у складу са својим процењеним радним способностима“, навео је Ћурчић.

Догађају су присуствовали и чланови Покрајинске владе.