МИРОВИЋ ОТВОРИО МУЛТИМЕДИЈАЛНУ ИЗЛОЖБУ „БАНСКА ПАЛАТА – ПРИЧЕ ИЗА ПРИЧЕ“ У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је вечерас у Архиву Војводине мултимедијалну изложбу „Банска палата-приче иза приче“ ауторке Љиљане Дожић, која је посвећена изградњи и трајању здања Банске палате, данашње зграде Покрајинске владе.

„У сећању на дане када су наши преци пре 80 година започели важан посао, изградњу Банске палате, сетимо се питања достојности и континутета. Банска палата, данашња зграда Покрајинске владе симбол је успеха, трајања, квалитета и симбол идеје о најбољем“, казао је председник Мировић.

То је симбол који и данас желимо да поставимо као концепт у АП Војводини, додао је председник Мировић.

АП Војводина, казао је Мировић била је и у годинама које су претходиле изградњи овог здања расадник најбољих и у привреди, у књижевности али и у култури.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор казао је овом приликом да је Банска палата сведок свих вредности и промена, али и симбол моћи и лепоте.

„Прича о Банској палати је прича о политичкој, економској и културној историји Града Новог Сада и АП Војводине“, казао је Пастор.

Велики јубилеј 80 година Банске палате обележавамо овом изложбом како бисмо оживели давно заборављене приче и прошлост представили у садашњости. На тај начин доприносимо и неговању свести о важности и чувању архивске грађе као културног добра, казала је ауторка изложбе „Банска палата-приче иза приче“ Љиљана Дожић.

Према пројекту архитекте Драгише Брашована ово импозантно здање саграђено је 1939. године, било је седиште бана Дунавске бановине и једно је од најлепших грађевина архитектуре 20. века у нашој земљи.