МИРОВИЋ ОТВОРИО СТАЛНУ ПОСТАВКУ У ОБНОВЉЕНОМ ГАЛЕРИЈСКОМ ПРОСТОРУ СПОМЕН-ЗБИРКЕ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је вечерас сталну поставку Спомен-збирке Павла Бељанског у галеријском простору чију је комплетну обнову са 40 милиона динара подржала Покрајинска влада.

„Задовољство је бити део заједничког тима који је са управом Спомен-збирке покренуо овај важан посао. Уважили смо потребе ове галерије и уложили одговарајућа средства како бисмо јој вратили првобитни сјај будући да она од оснивања до данас значи много за нашу националну културу“, изјавио је председник Мировић.

Према Мировићевим речима, ово је место сусретања, место културних збивања, у којем ће сви љубитељи ликовне уметности и културе моћи да се диве једном великом човеку и његовом великом делу, али пре свега уметницима које је он током свог живота окупљао, или их је као мецена сабирао у својој значајној збирци.

„И ово вече је омаж Павлу Бељанском. Уверен сам да ћемо знати да ценимо све оно што је он урадио и све оно што су чинили људи који су шездестих година саградили овај храм културе. И наша генерација ће, уверен сам, учинити све да наставимо обнову овог и сваког другог храма културе следећи тако мисију наших претходника и представљајући наше културно благо домаћој и страној публици“, рекао је Мировић.

Мировић је посебно истакао да ће Покрајинска влада наредне године наставити са модернизацијом простора ове културне институције.

Након шест деценија постојања Спомен-збирке, у 2022. години започета је адаптација изложбеног простора музеја. Први пут у његовој историји приступило се обнови изложбене сале у приземљу, која је у потпуности реновирана. Тиме су обезбеђени сви услови за адекватно чување и излагање уметничких дела и других музејских предмета.

„Година 2022. за нас је посебна из више разлога јер смо у њој обележили 130 година од рођења нашег великог родољуба и дародавца – Павла Бељанског, а ово је и година великих материјалних и људских улагања“, рекла је управница Спомен-збирке Милана Квас.

Догађају је присуствовала и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.