МИРОВИЋ: ПОКРАЈИНСКА ВЛАДА ОБЕЗБЕДИЋЕ СРЕДСТВА ЗА ИЗГРАДЊУ НОВЕ ШКОЛЕ У МОШОРИНУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас у Мошорину, у општини Тител, родну кућу Исидоре Секулић и школу која носи њено име, истакавши да ће Покрајинска влада предузети све мере из своје надлежности и подржати пројекте за њихову санацију и реконструкцију.

Мировић је изјавио да је Општина припремила пројектну документацију, а да ће Покрајинска влада настојати да обезбеди средства за изградњу  нове школе у Мошорину, коју тренутно похађају 204 ђака, као и за изградњу спортске сале у њеном оквиру, коју ће поред деце користити и локални спортски клубови и мештани Мошорина.

Председник Мировић наложио је надлежном заводу за заштиту споменика културе да се изврши процена стања објекта и припреми пројектна документација за реконструкцију куће Исидоре Секулић.

„Покушаћемо да  најпре са постојећим власницима решимо имовинска питања, а да након  тога  заједно са локалном самоуправом припремимо пројекат реконструкције и да осмислимо шта би у будућности могла да представља родна кућа Исидоре Секулић“, рекао је Мировић и додао да то треба да буде место које ће бити значајно за културу у Мошорину.

Према Мировићевим речима, од Светозара Милетића до данас, Мошорин је место које је дало бројне великане и заузима посебно место у срцима свих Срба.

Након посете Мошорину, председник Мировић обишао је у Шајкашу централни трг у том месту, чију је изградњу финансирала Покрајинска влада.

„У центру Шајкаша, у центру наше старе  српске славе, реконструисали  смо  трг. Верујем да ће у наредним годинама  уметници и културно-уметничка друштва из Шајкаша и Титела моћи да се представе у овом прелепом амбијенту“, навео је Мировић.

Председник је обишао и радове на реконструкцији, доградњи и енергетској санацији објекта Предшколске установе „Плави чуперак“. За извођење прве фазе радова Покрајинска влада обезбедила је 55 милиона динара.

„Обезбедили смо и 110 милиона  динара за другу фазу радова. Верујем да ће до краја ове или почетка следеће године вртић бити потпуно уређен и да ће се створити услови да што већи број деце из Шајкаша добије своје место у вртићу“, рекао је Мировић.

Пројектом је предвиђено рушење дела старог објекта и доградња новог, што ће омогућити повећање смештајних капацитета за око 300 деце свих узраста, чиме ће бити решен вишегодишњи проблем становника овог насељеног места. Поред доградње новог објекта, реконструисаће се и део постојећег објекта ове предшколске установе – биће замењен кров, постављена нова термоизолација, замењени прозори и врата,  чиме ће бити повећана енергетска ефикасност објекта.

Мировић је најавио да ће за неколико недеља почети и реконструкција тамошњег дома здравља.

Председник Општине Тител Драган Божић изразио је захвалност председнику Мировићу на подршци приликом реализације бројних пројеката.

„Имамо визију, подстрек и снагу да идемо у корак са другим општинама, и зато је данас општина Тител боље место за живот“, изјавио је Божић.

Обиласку општине Тител присуствовали су и потпредседник Покрајинске владе Жолт Сакалаш, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, покрајински секерeтaр за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Саша Мартиновић.