МИРОВИЋ: ПРВИ ПУТ ПОПИСАНЕ СВЕ ЖРТВЕ СТРАДАЛЕ ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА У СРЕМУ

Данас је у Покрајинској влади одржано представљање резултата рада Комисије за прикупљање података о жртвама на територији Срема у току Другог светског рата, која је формирана одлуком Покрајинске владе на иницијативу председника Игора Мировића.

Мултимедијални пројекат „Жртве у Срему 1941–1945“ покренут је крајем 2019. године с циљем усаглашавања и допуне досадашњих пописа жртава, евидентирања уништене културне баштине у Срему током Другог светског рата, као и потпуније регистрације и презентације спомен-обележја посвећених страдалим становницима Срема.

„Иницирали смо овај пројекат и формирали Покрајинску комисију са националним значајем која је имала задатак да додатно, на основу ранијих истраживања, изврши идентификацију и попис свих жртава. После 80 година од срамног и безочног напада на нашу земљу, први пут на једном месту имамо целокупан списак оних који су своје животе дали за слободу и над којима су извршени масовни злочини и депортације које дотадашњи свет никада није видео“, казао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

На основу овог истраживања, како је нагласио Мировић, нових 3.204 имена унето је у списак који је од данас доступан јавности.

„Желимо да попишемо све жртве и у Банату и Бачкој, и тиме се одужимо онима које су своје животе дали за слободу наше земље, али и да новим генерацијама дамо путоказ и смернице за будућност. За нас у Војводини то је најмање што можемо да урадимо, и заједно са нашим најзначајнијим институцијама покажемо да култура сећања има свој смисао и суштину“, казао је Мировић.

Директор Архива Војводине Небојша Кузмановић захвалио је свима који су учествовали у овом изузетно важном пројекту и подсетио на то да се база података са укупно 39.580 жртава налази на сајту Архива Војводине.

Председник Радне групе Комисије Милан Кољанин рекао је овом приликом да база података садржи резултате претходних пописа са 36.298 имена, као и имена до сада неевидентираних жртава, која су откривена током рада на овом пројекту.