МИРОВИЋ: СТВАРАМО УСЛОВЕ ЗА ОПСТАНАК МАЊИХ СРЕДИНА У СРБИЈИ И СРПСКОЈ

„Покрајинска влада учествоваће у изградњи једне од индустријских зона у Подрињу, која ће се градити на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића према националном плану, и која ће имати вишеструк значај и за Србију и за Републику Српску. Морамо у свим местима створити услове и привредне капацитете за опстанак људи како бисмо смањили миграције становништва према великим центрима“, изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић уочи округлог стола на тему унапређења привредних односа АП Војводине и Републике Српске.

Мировић је оценио да су привредници показали изузетну виталност с обзиром на тешку прошлу годину, а да ова година, према првим показатељима, показује снагу привреде наше земље.

Председник Мировић истакао је да ће бити настављен рад на свим елементима сарадње Републике Српске и АП Војводине као део укупних напора Србије и Српске да се, како је рекао, тешње повезују у свим областима.

„Наша сарадња иде узлазном путањом и ми ћемо наставити са стварањем услова како бисмо наставили тај тренд. Хвала Србији, она је највећи спољнотрговински партнер и инвеститор у Српској. Желимо да изградњом индустријских зона у пограничном делу креирамо пословни амбијент на добробит нашег народа са обе стране Дрине“, изјавио је председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић рекао је да ПКВ ствара амбијент који ће омогућити окупљање привредника, а да је данашњи сусрет прилика за продубљивање досадашње одличне сарадње.

Пре почетка округлог стола, председник Мировић присуствовао је отварању 88. Међународног пољопривредног сајма поручивши да је по тој манифестацији препознатљива цела наша земља и да је то важно место сусрета за све наше пољопривреднике.

„Покрајинска влада је од 2016. године драстично повећала аграрни буџет и проширила спектар сегмената пољопривредне производње које субвенционише – од набавке система за наводњавање и противградних мрежа, преко отварања и проширења сточарских фарми, прераде воћа и поврћа, до подизања пластеника и органске производње“, рекао је Мировић и навео као веома значајну меру подршке младима у руралним срединама.

Међународни пољопривредни сајам, који се од данас до петка одржава у Новом Саду, отворила је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакавши да је ово најугледннија пољопривредна манифестација у Европи захваљујући којој ће Србија наредних дана бити центар региона када је реч о пољопривреди и прехрамбеној индустрији.