МИРОВИЋ И ТРИВАН О РЕШАВАЊУ ЕКОЛОШКИХ ПРОБЛЕМА

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и министар заштите животне средине Горан Триван разговарали су данас у Новом Саду о реализацији пројеката на санацији „црних тачака“ у области заштите животне средине који су на територији АП Војводине, као и координацији заједничких активности на решавању питања, попут санације депоније у Новом Саду, регионалних депонија и депонија у општинама, као и о проблемима управљања отпадним водама.

„Покрајинска влада и надлежни покрајински секретаријати у сарадњи са Министарством заштите животне средине, у будућности ће наступати координисано када је у питању заштита животне средине у Војводини“, рекао је након састанка председник Мировић.

Он је додао да то у пракси значи да ће се у свих 45 локалних самоуправа у Војводини детектовати еколошки проблеми и еколошке „црне тачке“, те да ће се заједнички финансирати недостајућа пројектна документација за оне пројекте који треба да отклоне еколошке „црне тачке“.

Договорено је и да ће се заједнички радити на великим пројектима који се финансирају из државних, покрајинских и локалних буџета и међународних фондова, попут санације Великог бачког канала, и других пројеката.

„Координисаћемо и напоре када је реч о инспекцијском надзору у овој области, а последњих дана и недеља у озбиљној мери ударамо на велики криминал у овој области, на оне које су се дрзнули, да чинећи тешка кривична дела, загађују животну средину и уништавају здравље нас и наше деце“, казао је Мировић.

Како је председник Покрајинске владе нагласио, договорено је и да се интензивира сарадња свих установа и институција чији је оснивач Република Србија и АП Војводина када је у питању израда закона и подзаконских аката, да бисмо имали боље уоквирен систем у овој области, који ће значити ефикасније поступање надлежних органа.

У будућности ће ефикасније сарађивати и заводи за заштиту природе, јер је циљ да и државни и покрајински заводи, поступајући ефикасније, штите оне вредности у овој области, које имају не само државни и покрајински карактер, већ и европски.

„Заједнички смо започели једну фазу која ће бити много продуктивнија и садржајнија у овој области“, закључио је Мировић.

Министар Триван је истакао да је питање заштите животне средине једно од најважнијих питања у Србији и АП Војводини. Додао је да ће ресорно министарство учинити све да помогне реализацију свих еколошких пројеката у Војводини, истовремено сарађујући са свим институцијама, локалним самоуправама, нарочито са Заводом за заштиту природе Војводине, „Водама Војводине“ и „Војводинашумама“.

Он је додао да је председник Мировић показао апсолутно разумевање за решавање проблема у области заштите животне средина којих има у читавој Србији, па и у Војводини.

Извор: Влада АП Војводине