МИРОВИЋ УЧЕСТВОВАО У АКЦИЈИ УРЕЂЕЊА И ЧИШЋЕЊА ФРУШКЕ ГОРЕ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић учествовао је данас у акцији „Радни дан за природу“ у Националном парку „Фрушка гора“, истакавши да је реч о акцији уклањања отпада и уређења Фрушке горе, најстаријег националног парка у Србији, коју су поводом 5. јуна, Светског дана заштите животне средине, организовали Покрајинска влада, ЈП „Национални парк Фрушка гора“ и Нафтна индустрија Србије.

„Ова акција је посебна јер више од две стотине волонтера данас учествује у чишћењу Фрушке горе – волонтери из Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, ′Националног парка Фрушка гора′, Покрајинског завода за заштиту животне средине и спортске манифестације ′Tour de Fruška′“, изјавио је Мировић и захвалио Нафтној индустрији Србије, са којом је  Покрајинска влада до сада реализовала бројне акције које су допринеле повећању свести о значају животне средине.

Према Мировићевим речима, неопходно је да сви заједно подижемо свест о значају очувања природе и чинимо конкретна дела да би Фрушка гора била уређенија и чистија.

„Данас смо очистили део око Раковачког потока и потез од Змајевца према Иришком венцу. Током ове акције већ је сакупљено неколико камиона смећа и лоше је то што и даље велики број грађана има навику да оставља смеће, чиме утичу на то да Фрушку гору учине мање вредном него што она то заиста јесте“, истакао је Мировић.

Председник Мировић обишао је данас и Информативни центар на Иришком венцу и истакао да очекује да ће током ове године почети и радови на том објекту у ком ће туристи који први пут дођу на Фрушку гору на једном месту добити све неопходне информације.

Према Мировићевим речима, ове године очекујемо и нови визиторски центар као и постављање још четири станице за пуњење електричних бицикала, све од Летенке па до Споменика слободе на Иришком венцу.

„Завршени су и радови на асфалтирању шест километара пута на другој страни Гребена, на западној страни Фрушке горе, од границе са Хрватском до манастира Ђипша, Дакле, не задржавамо се само на речима, већ и кроз ову акцију и многе друге конкретне пројекте чинимо све што можемо да бисмо унапредили Фрушку гору“, рекао је Мировић.

Директор  ЈП „Национални парк Фрушка гора“ Живко Цветковић истакао је да је са Покрајинском владом покренут низ пројеката с циљем повећања степена заштите животне средине и флоре и фауне на Фрушкој гори.

„Својим личним примером желимо да покажемо како се чува Фрушка гора, да бисмо је генерацијама које долазе оставили чисту и здраву“, рекао је  Цветковић.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев изјавио је да је заједнички циљ да се Национални парк „Фрушка гора“ сачува за будуће генерације.

„За то су нам потребни одговорност и заједништво“, рекао је Тјурдењев и додао да ће НИС и његови запослени и ове године пружити пун допринос очувању овог природног богатства.

Он је навео да је заштита животне средине један од приоритета компаније НИС.

У акцији „Радни дан за природу“ учествовао је и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег.