МИСЛИТИ НА ПРИРОДУ, ЗНАЧИ МИСЛИТИ НА ЊЕНЕ НАЈУГРОЖЕНИЈЕ СТАНОВНИКЕ

Поводом Међународног дана планете Земље, у холу Културног центра Пећинци јуче је отворена изложба радова полазника Предшколске установе “Влада Обрадовић Камени” из Пећинаца и Сремских Михаљеваца под називом “Мислити на природу, значи мислити на њене најугроженије становнике”.

Пећиначка предшколска установа део је пројекта “За чистије и зеленије школе у Војводини”, а у оквиру овог пројекта већ другу годину излажу своје креативне радове. На отварању овогодишње изложбе били су присутни и ученици нижих разреда из пећиначке школе, јер како је рекла васпитачица Бранислава Илић најважније је да деца од најранијих дана науче колики је значај биљних и животињских врста за наш екосистем.

“Морамо учити нашу децу да стварају, да брину о животној средини и да је поштују. Да науче да смо сви заједно, и биљке и животиње и људи, саставни део једног планетарног екосистема, и да све што људи чине утиче на свет у којем живимо. На првом месту деца уче из личних примера у својој породици, па затим у вртићу, и касније у школи. Ако родитељи, васпитачи и учитељи брини о својој околини деца ће следити њихов пример. Ако ми у вртићу свакодневно негујемо биљке, садимо воће и поврће, окопавамо, заливамо, деца ће сигурно уз помоћ таквих активности заволети свет који их окружује” – рекла је Илић, и додала да је најважније увек имати на уму да смо сви повезани и да се у складу са тим морамо и понашати.

Поред ученика нижих разреда који су били гости на изложби, ученик ИВ разреда Стефан Марковић из Пећинаца подржао је мале другаре из вртића са својим радом “Пчеле”.

Извор: Општина Пећинци