МИТРОВИЦА ДЕО „РЕЛОФ“ ПОРОДИЦЕ И ОВЕ ГОДИНЕ

Сремска Митровица наставља реализацију програма „Реформа локалних финансија“ који подржава Швајцарски Државни секретаријат за економске послове (SECO). Програм се примењује у 10 локaлних самоуправа које већ поседују одређене капацитете за успешну примену принципа доброг управљања јавним финансијама.
Реч је о трећој фази „РЕЛОФ“ која ће трајати до 2027. године, а Митровица је прошла и прве две фазе. Новина „РЕЛОФ З“ програма, не само за Митровицу, већ за целу Србију, јесте увођење управљачке одговорности и мерење учинка. До сада су градови и општине били фокусирани да се ствари раде по закону, што више није тема јер се то подразумева – наредни корак јесте одговор шта је постигнуто одређеним средствима. Вршиће се надзор над индиректним буџетским корисницима и јавним предузећима, као и унапређење интерне контроле и финансијског управљања.
У Београду је свечано потписан Споразум о сарадњи између Швајцарског Државног секретаријата за економске послове (SECO) и 10 локалних самоуправа. Петар Самарџић, заменик градоначелнице том приликом је изразио одушевљење што је Митровица и ове године део „РЕЛОФ“ породице, и што Програм уводи бројне новине у односу на прве две фазе. Већи је обухват индиректних буџетских корисника који ће применити принципе доброг управљања, унапређује се локални дијалог, формирају се линије одговорности, примењују се иновативни алати у систему јединице локалне самоуправе. Добро управљање јавним финансијама резултира квалитетним услугама које се пружају грађанима, али и уверењем и сигурношћу да се јавна средства троше на прави начин и у корист грађана. Примена принципа одговорног и транспарентног управљања јавним финансијама доприноси да и данас и у будућности Град Сремска Митровица одговори на  различите друштвене потребе.

Извор: Град Сремска Митровица