МИТРОВИЦА НЕ ЗАБОРАВЉА ХЕРОЈЕ СА КОШАРА

У Лаћарку је откривена спомен –биста Миленку Божићу, хероју са Кошара, који је живот изгубио током НАТО агресије, на караули Кошаре, на Васкрс, 11. априла 1999. године.

Миленко Божић је рођен 7. фебруара 1979 године. Војску је служио у Зајечару као граничар. Након обуке прекомандован је у 53. гранични батаљон Приштинског корпуса караула Кошаре.

Вредан, радан, храбар и неустрашив, од одласка у војску није користио одсуство. Са најмилијима је комуницирао путем писама, чији су делови прочитани на комеморативном скупу поводом откривања спомен – бисте.

Спомен-бисту су открили Драгутин Димчевски, пензионисани потпуковник Војске Југославије – заменик команданта 53. граничног батаљона током битке на Кошарама и Светалана Миловановић, градоначелница Сремске Митровице.

По речима градоначелнице, постављањем спомен-бисте чувамо од заборава живот, дело и жртву коју је поднео Миленко Божић, херој са Кошара. Град Сремска Митровица негује културу сећања, тако да неће заборавити ниједног војника који се борио да сачува  границе наше земље. Неће остати забрављени ни јунаци са Паштрика, нити један херој, војник, добровољац кој је дао свој живот за слободу отаџбине. Миловановић се  посебно захвалила мештанима Лаћарка и месној заједници, који су иницирали постављање спомен-бисте Миленку Божићу.

Како је рекла Весна Скакун, председница савета МЗ Лаћарак,  у септембру прошле године поднета је  иницијатива за изградњу споменика Миленку Божићу, са жељом да се његов лик и дело никада не заборави. Овај  споменик ће подсећати на Миленкову неустрашивост и храброст.

Присутнима се обратио и Душко Шљиванчанин, један од хeроja одбрaнe земље током НAТО aгрeсиje, пензионисани пуковник комaндaнт 53. грaничног бaтaљонa нa Кошaрaмa, подсетивши присутне на дане борбе за одбрану српске границе.

Извор: Град Сремска Митровица