MK GROUP PONOVO NA ČELU SRPSKOG AGRARA

Prema godišnjem izveštaju udruženja „Žita Srbije“ ukupan izvoz svih žitarica i uljarica tokom 2018. godine iznosi 2,9 miliona tona. Članice MK Group, na čelu sa kompanijom Agroglobe, zajedno izvoze više od 500.000 tona i ujedno, čine najvećeg izvoznika ovih sirovina u Srbiji.

Kada je u pitanju najzastupljenija svetska ratarska kultura – kukuruz, u ukupnom izvozu na našem tržištu učestvuje 195 kompanija, među kojima Agroglobe, koja sa ostalim članicama MK Group, ostvaruje petinu, odnosno izvozi 239,138 tona ove žitarice. Tokom prethodne godine, Dunavom je otpremljeno 765,000 tona, dok je ostatak ukupnog izvoza – 41,76% prebačeno železnicom i kamionima. Najveća količina kukuruza iz Srbije otišla je u Rumuniju, a za njom, najveći uvoznici su Bosna i Hercegovina, kao i Italija.

Tokom 2018. godine najveći uvoznici soje iz Srbije bili su Rusija, Nemačka i Rumunija. Gotovo trećinu ukupnog izvoza od 70.078 tona ove uljarice obezbedile su kompanije iz MK Group sistema.

Godina za nama je rekordna po pitanju izvoza pšenice – čak 1.202.317 tone. MK Group, sa svojim članicama je u samom vrhu pšeničnih izvoznika, sa zajedničkim izvozom od gotovo 200,000 tona u zemlje regiona, ali i u Rumuniju, Austriju i Italiju.

Pored izvoza sirovina, MK Group prednjači i po pitanju izvoza gotovih proizvoda od pšenice. Izvoz brašna Srbije tokom 2018. godine, iznosio je 176.112 tona. Od 98 izvoznika iz naše zemlje, lidersku poziciju, sa više od 22.000 tona drži Žito Bačka Kula koja takođe posluje u okviru MK Group sistema.

„Agroglobe ove godine proslavlja jubilej – 15 godina postojanja, tokom kojih je izrastao u jednog od najvećih izvozno orijentisanih firmi iz domena agro poslovanja“, rekao je Božidar Kostić. „Ponosan sam na ostvarene rezultate. Posebno sam zadovoljan što nismo ostvarili samo najveći izvoz sirovina već i gotovih proizvoda. Ovakva izvozna strategija nije značajna samo za našu grupaciju već i za celu državu koja na ovaj način generiše veći BDP“, istakao direktor Agrogloba koji posluje u sastavu MK Group.

Kukuruz i pšenica su strateški važne kulture za razvoj agrara u Srbiji. Ove dve žitarice predstavljaju samo deo useva Agrarne divizije MK Group, koja samostalno obrađuje više od 15 različitih useva na 27.000 hektara zemlje. Od ukupne površine koju obrađuje MK Group 40% je pod sistemima za navodnjavanje, što je značajno iznad proseka u Srbiji.