MLADI ISTORIČARI NA NAGRADNOM IZLETU U KUPINOVU

Učenici šestog i sedmog razreda Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja‟ iz Pećinaca, učesnici školskih, opštinskih i okružnih takmičenja iz istorije nagrađeni su 11. juna izletom u Kupinovo, u okviru kojeg su, sa nastavnicima istorije Darijom Bosančić i Milanom Devićem, posetili kulturno-istorijske znamenitosti u ovom naselju.

Sa kulturno-istorijskom baštinom ovog kraja opširnije ih je upoznao arheolog Perica Odobašić.

„Naročito interesovanje učenici su pokazali za istorijski period srpske despotovine, njenu egzistenciju i kraj vezan upravo za Kupinik. Istorijske ličnosti vezane za ovaj prostor, poput Zmaja Ognjenog Vuka, Majke Angeline, despota Jovana i drugih ostavile su snažan utisak na učenike koji nisu imali priliku da o njima saznaju iz udžbenika‟ – kaže Odobašić.

U dvorištu Etno kuće Putnik mlade istoričare je pozdravila direktorka pećinačke Turističke organizacije Ljubica Bošković, koja ih je ukratko upoznala sa turističkim potencijalima opštine Pećinci.

„Deca su naši najdraži posetioci, a uvek se posebno obradujemo mališanima iz naše opštine. Za ovaj nagradni izlet Opština Pećinci je besplatno ustupila minibus, a Turistička organizacija je sve usluge odradila besplatno. I ovaj izlet je deo akcije „Upoznajmo svoju opštinu da bismo je više voleli‟ koju u saradnji sa obrazovnim ustanovama iz naše opštine i pećinačkom lokalnom samoupravom sprovodimo kontinuirano duže od dve godine. Lokaliteti koje su učenici danas imali priliku da posete samo su deo Jednodnevne turističke rute kroz opštinu Pećinci, koja se do sada pokazala kao najuspešniji proizvod u našoj turističkoj ponudi‟ – rekla nam je Bošković.

A po rečima nastavnice Darije Bosančić ovo je za učenike bilo vrlo pozitivno iskustvo.

„Važno je da se deca upoznaju najpre sa istorijom svog rodnog kraja i da im to bude osnova za šire upoznavanje sa nacionalnom istorijom. Neki od njih su danas prvi put imali priliku da na terenu vizuelizuju materiju koju smo već obrađivali na časovima i da istoriju dožive na jedan drugačiji način. Imali smo odlične domaćine i mislim da je ovo sjajna priča. Nadam se da će postati praksa da učenike koji pokazuju posebno interesovanje za istoriju na ovaj način upoznajemo sa baštinom rodnog kraja‟ – izjavila je Bosančić.

Nakon „radnog“ dela programa, gostima je posebno prijala vožnja minibusom „Zeleni zmaj“ kroz predeo Specijalnog rezervata prirode Obedska bara.

Izvor: Opština Pećinci