МЛАДИ ШАХИСТА ИЗ КУПИНОВА ПРВАК ВОЈВОДИНЕ

Недавно је у Новом Саду, одржан 29. Војвођански фестивал младих, који је окупио око 150 учесника, узраста од 8 до 18 година. У конкуренцији дечака (Б – 12), победио је Милан Грозданић из Купинова. Учинак свакако вредан пажње – 7 поена из 9 партија (5 победа и четири неодлучене партије).

Милан Грозданић је ученик 5. разреда Основне школе „Душан Вукасовић Диоген“ у Купиново. Одличан је ученик и победник окружног такмичења у математици.

„Био је изузетно јак турнир, 24 учесника, са много рејтингованих играча. Играло се у 9 кола, темпо игре 90 минута по играчу, уз 30 секунди додатка за сваки одиграни потез. Добро сам почео, те сам у последња два кола тактизирао, јер ми је требало пола поена за коначну победу“ – рекао нам је Милан.

Милан је научио шах са пет година, али тек однедавно му се озбиљније посвећује.

„Током зимског распуста, 2021. године одлазим код деде и бабе у Апатин. Учлањујем се у ШК Велемајстор и одлазим на неколико тренинга. По повратку кући, настављам са тренинзима онлајн, 2-3 пута недељно. После само два месеца, на наговор тренера, играм на Првенству Војводине и тако стичем прво искуство. Већ у првом колу, играм против државног првака. Партија је трајала преко три сата. Нажалост, изгубио сам“ – додаје Милан.

Без обзира на поменути пораз и релативно скроман пласман, Милан је скренуо пажњу шаховске јавности у Новом Саду. Следе турнири у Апатину и Београду.

„Волим са татом да анализирам партије Морфија, познатог шахисте из XИX века. Он је био познат и по томе што је први у шаховску стратегију увео принцип брзог развоја и мобилизације фигура. Волим спорији начин игре, на дуже стазе, где имам довољно времена за рачунање и где се види више потеза унапред. Одговара ми тактичко-нападачки стил игре“ – казао нам је Милан, кога ускоро очекује Првенство Србије у Параћину.

И за крај, још један занимљив детаљ који нам преноси Миланова мама Мирјана.

„Хозе Раул Капабланка, некадашњи првак света у шаху, рекао је: Људи који желе да се побољшају, треба да схвате своје поразе као лекцију и да настоје да науче шта да избегавају у будућности. Морате имати храбрости у својим уверењима. Ако мислите да је ваш потез добар, повуците га! Милану се ово допало, када је прочитао у некој књизи. Мисли шаховског великана преписао је у свеску“ – каже мајка Мирјана.

Како ствари за сада стоје, Милан је повлачио добре потезе.

Извор: Општина Пећинци